Mortonov neurom – živac u stopalu

Mortonov neurom – živac u stopalu

mortonov-neurom
Iznenadna pojava boli u prednjem dijelu stopala se naziva Mortonov neurom, te se uglavnom javlja za vrijeme obavljanja aktivnosti. Ovaj neurom nastaje kao posljedica pritiska na živac koji prolazi kroz metatarzalni tunel.
Uglavnom je zahvaćen onaj živac koji prolazi kroz treći tunel, a vrlo rijetko su zahvaćeni živci koji prolaze kroz drugi i četvrti tunel. Uglavnom se zahvaća samo jedan tunel, te je vrlo rijetka pojava da je zahvaćeno više tunela.
Za Mortonov neurom su odgovorne kretnje koje dovode do prevelikog pružanja prstiju na nozi, kao što je hodanje uzbrdo, print ili trčanje. U tim kretnjama se metatarzalni tunel sužuje, zbog čega se na njega povećava pritisak i smanjuje prostor na živcu. Zbog toga dolazi do oticanja živca.
Do Mortonovog neuroma može doći i nošenjem neudobnih i preuskih cipela, ali i zbog nošenja cipela na petu.Najčešći simptomi ove vrste neuroma su pečenje s donje i prednje strane stopala te iznenadna bol u stopalu. Bol se može pojačati hodanjem, nošenjem cipela, fizičkom aktivnošću, trčanjem i nošenjem visokih potpetica. Pacijenti bol opisuju kao vrlo jaku.
Moguće je i da dođe do utrnulosti prednjeg dijela stopala, kao i utrnulosti prstiju. Napadaji boli traju od nekoliko minuta do čak sat vremena.

Prije samog pregleda treba se napraviti RTG dijagnostika, a ponekad se prakticira i ultrazvučna pretraga. Vrlo je rijetko da je za pregled potrebna magnetska rezonanca.
Liječnik uvijek preporučuje pacijentu da promjeni obuću te da nosi ortopedske uloške, koji će nožne prste staviti u savinuti položaj, pa će se na taj način onemogućiti prekomjerno pružanje prstiju. Uvijek i bez iznimke se trebaju izbjegavati cipele s visokom potpeticom.
Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći, a među njima je i masaža uz pomoć leda te aerobne vježbe. Postoje i lijekovi koje ljekar mora preporučiti. Dobro je što postoji nekoliko različitih načina kako si možete pomoći, a najvažnije je da reagirate što prije kako bi se uskoro riješili neugode.
Fizikalna terapija je najučinkovitija, a uz nju se koriste krioterapija i terapijski ultrazvuk. U čestim slučajevima se koriste i analgetici, a ukoliko ništa ne pomogne pacijent mora pristupiti operacijskom zahvatu, koji će odstraniti zadebljani živac.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!