Moguć uticaj testosterona na autizam

Žene koje su primale male doze muškog polnog hormona testosterona pokazivale su manje empatije i suosjećanja od onih koje nisu, otkrili su britanski i holandski naučnici. Izlaganje ovom hormonu još u trudnoći moglo bi biti imati uticaja na razvoj autizama
Istraživanje koje je objavljeno u stručnom časopisu “PNAS” podupire teoriju da hormoni imaju značajnu ulogu u razvoju autizma. 16 žena dobrovoljaca koje su dobijale testosteron imale su smanjenu sposobnost da razlikuju raspoloženja prema izrazu lica na fotografijama ljudi koje su im pokazivane.
Posljednja studija, rađena u saradnji univerziteta Kembridž iz Velike Britanije i Utrehta iz Holandije, ispituje mogućnost da poremećaj može biti rezultat “ekstremnog muškog mozga”, možda uzrokovan izlaganjem muškom polnom hormonu tokom razvoja bebe u trudnoći. Stopa oboljelih od autizma mnogo je veća kod dječaka nego kod djevojčica.
Autizam je poremećaj koji, u različitom stepenu, utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije kod djece i odraslih. Iako su otkriveni geni koji uzrokuju ovo stanje, tačna kombinacija gena i drugih spoljašnjih faktora koji dovode do autizma je još uvijek nejasna i stručnjacima.
Žene u prosjeki imaju manji nivo muškog hormona testosterona od muškaraca, a 16 dobrovoljaca uzimalo je manju dozu ovog hormona da bi se utvrdilo da li je on utiče na jedan od ključnih faktora povezan sa autizmom – sposobnost empatije.
Tokom standardnih testova “čitanja emocija”, prilikom kojih se ispitaniku pokazuju fotografije ljudskih lica sa kojih treba da pogodi raspoloženje osobe na slici, žene pokazuju mnogo bolje rezultate od muškaraca. Ipak i mala doza testosterone uzorkovala je značajno smanjenje ove sposobnosti kod žena koje su primale hormon terstosteron.
Istraživanje je takođe dalo uvid u značaj izlaganja testosteronu tokom trudnoće. Muškarci i žene imaju različit odnos dužine kažiprsta i domalog prsta; kod muškaraca kažiprst je kraći od domalog prsta, dok je kod žena veća vjerovatnoća da su prsti jednake dužine ili da je kažiprst duži. Smatra se das u ove razlike uzrokovane različitim nivoom izloženosti testosterone prije rođenja.
Kakobilo, žene koje su imale najlošije rezultate prilikom testa “čitanja emocija” nakon što su primile doze muškog polnog hormona bile su one koje su imale dužine prstiju najsličnije muškima. Naučnici objašnjavaju da ovakvi rezultati upućuju na to da pernatalni nivo testosterona određuje kasnije uticaje testosterone na mozak.
Sajmon Baron-Kohen (Simon Baron-Cohen), vodeći svjetski stručnjak za istraživanje autizma, smatra da je ova studija doprinijela saznanju kako male hormonalne razlike mogu imati daleko veći uticaj na mozak, ali je dodao da ova istraživanje treba uzimati pažljivo.
Testosteronska teorija je veoma interesantna, ali je i dalje samo jedna od mnogih teorija o uzrocima autizma. Stručnjaci su mišljenja da rezultate trebaju potvrditi i drugi istraživački timovi, posebno zato što je broj od 16 žena koje su učestvovale u naučnim istraživanjima veoma malen.
Pored ovoga, naučnici upozoravaju da je studija samo još jedan dio slagalice o autizmu, ali da nije moguće obezbjediti odgovore, dok ne budu poznati svi uzroci ovog poremećaja. Posebnu zabrinutost izazivaju oni koji pokušavaju izvući korist, odnosno grupe koje koriste testosteronsku teoriju kako bi opravdali tretmane kod djece, koji su ustvari hemijska kastracija, što je izuzetno pogrešno.
 
Izvor: BBC Health
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS