Mliječni proizvodi i antibiotici?

Mliječni proizvodi i antibiotici?


Hrana je lijek, rekao je Hipokrat, a Paracelsus upozorio da je svaki lijek i otrov, ovisno o dozi, naglašavaju nutricionisti. Svakodnevno unosimo jedno i drugo ni ne pomišljajući da bi nam mogli stvoriti tegobe. Nekad hrana utječe na terapijski učinak lijeka, a može se dogoditi i da se lijek upleće u metabolizam i sposobnost tijela da koristi nutrijente. Mnogi lijekovi utječu na apetit, a njihova učestala uporaba može biti uzrok pothranjenosti jer utiču na apetit.
Čak i tempiranje i sastav obroka može znatno uticati na brzinu pražnjenja želuca, a time i na apsorpciju lijeka. Masna hrana, usporava pražnjenje želuca, a to uzrokuje dulje zadržavanje lijeka i dulje izlaganje želučanoj kiselini, što može pogodovati iskorištenju nekih lijekova, dok nekim lijekovima (na primjer, antibioticima) ne pogoduje intenzivna razgradnja jer im se tada umanjuje djelovanje. Antibiotici su veliko postignuće znanosti koje je spasilo milione života, no danas ga uzimamo, upozoravaju liječnici, i prečesto. No kad je već potrebno uzimati antibiotik, treba se pridržavati uputa.
Zbog smanjenja broja “dobrih” bakterija u crijevnoj mikroflori tijekom uzimanja antibiotika preporučuje se uzimati fermentirane mliječne proizvode, ali to ne znači da bi taj lijek trebalo popiti s mlijekom, osobito ako je riječ o tetraciklinskom antibiotiku. Potreban je razmak od dva sata između mliječnog obroka i uzimanja lijeka.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!