MIRISNA KRALJICA LJETA: Breskva čisti od toksina, olakšava probavu, štiti srce…

MIRISNA KRALJICA LJETA: Breskva čisti od toksina, olakšava probavu, štiti srce…


Breskve su omiljeno ljetnje voće, djeluju vrlo osvježavajuće na organizam, dobar su laksativ i diuretik, uklanjaju otoke i malokrvnost...Stari Kinezi su prvi imali zadovoljstvo da probaju i uživaju u kiselo-slatkim, sočnim breskvama, a podaci o ovoj voćki datiraju još iz 4 milenijuma p. n. e. Omiljene su tokom ljeta, jer djeluju vrlo osvježavajuće na organizam, čiste ga od toksina i olakšavaju probavu, a istovremeno su dobar laksativ i diuretik, uklanjaju otoke i malokrvnost i štite srce i krvne sudove.
Breskva je u Evropu stigla zahvaljujući istraživaču i avanturisti Marku Polu, koji ju je pronašao u Kini, a preko Persije i Grčke preneo u tople vinogradarske krajeve. Za njihovu popularnost širom Evrope i sveta zaslužni su stari Rimljani, koji su od njih pripremali ukusne poslastice, a koristili su ih i kao dodatak slanim jelima, najčešće specijalitetima od mesa. Ova sočna voćka je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji su vitamini A, C, E, K i B3, a od minerala tu su kalijum, bakar, mangan, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor i selen.
Breskva sadrži folate, hlorogensku kiselinu, karotenoide, rutin, kvercetin, katehine, vlakna, ugljene hidrate i nešto manje belančevina i masti.
Zahvaljujući snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, breskva je od velike koristi u održavanju zdravlja celog organizma. Vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i bakterijskih infekcija, bolesti disajnih puteva i niza drugih oboljenja, dok je vitamin E sprečava nastanak arterijskog plaka, suženja arterija i razvoj ateroskleroze.
Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida i lijepe i zdrave kože, a visok sadržaj kalijuma prevenira bubrežna oboljenja i čir na želucu.
Vlakna prisutna u ovim ukusnim plodovima pomažu radu organa za varenje, oslobađaju organizam od toksina, čuvaju zdravlje srca i pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Istovremeno, breskva je dobar laksativ i diuretik.
Za ljepše lice
Probajte masku od svježih, zrelih breskvi. Nakon 20 minuta masku treba skinuti, a lice oprati u mlakom čaju od breskvinog cveta. Posle nekoliko ovakvih tretmana, koža postaje čista, glatka i elastična.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!