Miom na maternici

Miom na maternici

miom
Miom maternice je dobroćudni tumor maternice koji se sastoji od nakupine mišića i vlaknastih tkiva i polako raste u stijenki maternice. Miomi mogu biti mali poput zrna graška ili veliki kao grejp. Mogu se pojaviti pojedinačno ili nekoliko istodobno. Miomi su ozbiljna zdravstvena opasnost, a obično nemaju simptome dok prilično ne narastu.
Prosječno svaka četvrta žena ima miom. Najčešći su kod žena između 35 godina i menopauze. Točan uzrok njihova nastanka nije poznat, a vjeruje se da je povezan s nenormalnom reakcijom na hormon estrogen. Estrogen potiče miome da rastu, pa mogu prerasti u veći problem tokom trudnoće, kad je količina estrogena viša nego inače. Masne stanice proizvode estrogen, zbog čega su miomi možda češći u gojaznih žena.
Povezanost s estrogenom također objašnjava zašto većina mioma splasne i nestane nakon menopauze, kad izlučivanje estrogena opada, osim ako žena ne uzima hormonalnu nadomjesnu terapiju. operacija je nužna jedino ako simptomi postanu vrlo izraženi i ako drugi načini liječenja ne uspiju.
Održavajte težinu unutar preporučenih granica. Uzimajte razmjerno malo zasićenih masnoća i životinjskih bjelančevina i vlakana. Takva prehrana može pomoći u sprječavanju nastanka mioma time što smanjuje količinu estrogena u vašem tijelu.
Miome ćete otkriti samo na pregledu, a ako nemaju simptome, liječenje nije potrebno. Ako miom naraste, može nagrizati sluznicu u maternici i izazvati duge ili obilne mjesečnice ili krvarenja između mjesečnica. Ako iz mjeseca u mjesec gubite mnogo krvi, na kraju možete postati anemični, osjećati umor i imati teškoće s disanjem.
Drugi mogući simptomi su jaki grčevi i tupa bol ili osjećaj neugodnog pritiska u kičmi i bedrima toom mjesečnice. Isto tako zatvor ili potreba da mokrite češće nego inače jer miom možda pritišće crijeva ili mjehur. Vrlo oskudna mjesečnica, također može biti znak za uzbunu jer velik miom blizu grlića maternice može je djelimično blokirati. Bol pri spolnim odnosima isto je jedan od znakova da možda imate miom.
Neki istraživači vjeruju da biljni hormoni djeluju protiv velike količine estrogena koji potiče rast mioma. Ima ih u grašku, grahu, sjemenkama, cjelovitim žitaricama te u većini voća i povrća.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!