Milioni djece dobijaju nepotrebne antibiotike

Milioni djece dobijaju nepotrebne antibiotike

Pedijatri širom svijeta godišnje djeci propišu više od 10 miliona nepotrebnih recepata za antibiotike protiv oboljenja kao što je gripa ili astma, pokazali su rezultati najnovije studije.
Ova oboljenja koja nisu izazvana bakterijama ne reaguju na propisane lijekove, a stvaraju otpornost u organizmu, pa se često dešava da ne djeluju onda kada su stvarno potrebni.
Studija je obuhvatila višeod 64.000 hiljade djece i tinejdžera širom svijeta, koji su posmatrani tokom 2006. i 2008. godine. Na osnovu šifara bolesti naučnici su mogli da uporede dijagnozu sa propisanim lijekom.
Pokazalo se da doktori propisuju antibiotike jednom u svakih pet slučajeva, a većina propisanih lijekova se odnosi na na disajne tegobe, uključujući sinusne infekcije i upale pluća.
Neke od ovih bolesti izazvane su bakterijama, pa je upotreba antibiotika neophodna, ali je istraživanje pokazalo da se gotovo četvrtina propisanih lijekova odnosila na oboljenja za koja antibiotici nisu potrebni, kao što su bronhitis, gripa, astma i alergije.
„Pola ovih nepotrebnih recepata uključuje antibiotike koji djeluju protiv širokog spektra bakterij, i koji mogu d aunište dosta dobrih bakterija u organizmu. Ovo može dovesti do infekcija koje uzrokuju bakterije koje su postale otporne na antibiotike“, rekao je dr Adam Herš, sa univerziteta u Juti, koji je predvodio studiju.
bhzdravlje
Izvor: WebMD

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS