Mentalni trening: Vježbe koje će ojačati vašu snagu volje

Naučnici podsjećaju da je snaga volje kao mišić – može da se umori od forsiranja i potrebna joj je hrana da se napuni. Ako je kao mišić, da li može i da se ojača? Odgovor je – DA.

mozak


Nakon nekoliko studija, konačno imamo odgovor: uz dobru praksu volja može da se ojača kao i bilo koji drugi mišić u tijelu.
Biće izazova kao i u svakom treningu, ali ako se vježbe rade pravilno i naporno, rezultati neće izostati.
Kao i sve mišićne grupe, snaga volje će očvrsnuti samo pravilnim vježbanjem. Nemojte pokušavati da uradite sve vježbe odjednom.
Posmatrajte treniranje volje kao treniranje za maraton, pa ubacujte jednu po jednu vježbu u svoju dnevni rutinu.
MEDITIRAJTE 10 MINUTA
Meditacija će vam dati najboje rezultate od svih vježbi za snagu volje. Meditacijom ćete istrenirati mozak da se fokusira i da se odupre porivu da luta. Naučnici su pokazali da samo nakon 2, 3 dana meditacije od svega 10 minuta, vaš mozak će biti u stanju da se fokusira bolje, a vi ćete imati više energije i bićete manje pod stresom.
RADITE NA STAVU
Naučnici su zamolili grupu ispitanika da rade na svom stavu tijela dve nedelje. Svaki put kada bi uhvatili sebe da su se pogrbili i spustili ramena, morali su da se sami isprave i stanu pravo. Ovaj jednostavan test poboljšava njihovu istrajnost.
Započnite jednočasovnim ispravljanjem tela svaki put kada zapazite da ste se pogrbili.
Svaki put kad to uradite, zapravo ste uradili jedno ponavljanje vježbe za snagu volje.
DNEVNIK ISHRANE
Ista studija je otkrila da oni koji imaju dnevnik ishrane imaju jaču snagu volje. Samo nakon dvije nedelje vođenja dnevnika ishrane, primjetićete kako će vam se povećati sposobnost da odolite brojnim iskušenjima.
KORISTITE SUPROTNU RUKU
Koristeći istu metodologiju kao i sa stavom tijela, naučnici su sprovodili test u kome su ispitanici morali da koriste suprotnu ruku. Naime, vaš mozak je povezan s korišćenjem suprotne ruke, pa vam je potrebna volja da koristite i suprotnu.
Za početak, odaberite dio dana kada ćete koristiti isključivo suprotnu ruku. To ne mora da bude duže od sat vremena.
ISPRAVLJAJTE SVOJ GOVOR
Još jedan od korisnih testova za snagu volje jeste maternji jezik i govor, koji uključuje izbjegavanje korištenja poštapalica, kolokvijalizama i žargonizama, već korištenje isključivo ispravnog, književnog govora.
Izaberite dio dana kada ćete vježbati, kao i da označite riječi koje ćete mijenjati. Nakon dvije sedmice vježbanja ispravljanja govora, uočićete zavidne rezultate.
BUDIRE OBAZRIVIJI PREMA LIČNIM ODLUKAMA
Često zaboravimo da su naše akcije automatske. Odvojte vrijeme da razmislite od tome zašto vam je donošenje određenih dnevnih odluka pomoglo da se bolje fokusirate i odolite iskušenjima.
Za početak, pokušajte da uhvatite sebe u automatskom ponašanju i upitajte se zašto to radite. To može da bude zašto jedete žitarice umjesto jaja ujutru ili zašto stavljate dvije kocke šećera u kafu.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!