Mentalne probleme ima 38% Evropljana

Mentalne probleme ima 38% Evropljana


 
koro da 165 miliona ljudi, ili 38% stanovništva boluje od poremećaja poput depresije, nesanice ili demencije. Samo njih trećina uzimaju potrebnu terapiju ili lijekove. Upravo zbog toga u Evropi osobe često pate od neuroloških i mentalnih poremećaja.

“Mentalni poremećaji postali su najveći evropski zdravstveni izazov 21. vijeka. Veliki su privredni  i socijalni teret težak stotine milijardi eura, jer se bolesnici toliko loše osjećaju da ne mogu raditi, a i odnosi među radnicima su narušeni”, naglašavaju autori istraživanja.
Velike farmaceutske kompanije pošele su da odustaju od ulaganja u istraživanje rada mozga i njegovog uticaja na ponašanje.
“Taj veliki rascjep mora se zatvoriti. I oni rijetki koji se liječe, liječe se sa zakašnjenjem od nekoliko godina, a rijetko najmodernijom terapijom”, rekao je Hans Ulrih Wičhen, direktor instituta za kliničku psihologiju i psihoterapiju na drezdenskom Univerzitetu.
Trogodišnje istraživanje provedeno je u 30 evropskih zemalja, na 514 miliona ljudi.
Stručnjaci su posmatrali stotinjak bolesti, sve glavne mentalne poremećaje od depresije do ovisnosti i šizofrenije, kao i glavne neurološke poremećaje poput epilepsije, Parkinsonove bolesti i multiple skleroze.
 
Autor: Slaven Šubara
Izvor: NHS Choices
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS