Medvjeđe grožđe (Uva Ursi)


 

Uva (medvjeđe grožđe, divlja maginja, gornik) je biljka koja se najčešće propisuje u liječenju oboljenja urinarnog trakta. Uvin čaj djeluje antimikrobno i diuretski, te pomaže izbacivanju, odnosno ispiranju bakterija, kao što je ešerihija koli iz bubrega i mokraćnih kanala.

Uva ili medvjeđe grožđe raste po osunčanim mjestima planinskih područja, kao zimzelen grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima, dužine dva  do tri centimetra. Cvjetovi su bijele ili svetloružičaste boje, zvonastog oblika, obješeni u grozdovirna, a plod uve su okrugle bobice crvene boje.

Sastav i nuspojave

Listovi su neprijatnog, oporog i nagorkog ukusa; bez mirisa, a beru se u proljeće kad su najljekovitiji, zbog visokog sadržaja aktivne komponente arbutozida i kremične kiseline, koja je jako dobra za bubrege.
Inače, uva osim fenolskih glikozida (arbutina i metilarbutina), sadrži i flavonoide (hiperozid), tanine, organske kiseline, iridoidne glikozide i triterpene (ursolička kiselina).
“Uva se na tržištu nalazi uglavnom kao mješavina više različitih biljaka, efikasnih u liječenju urinarnih infekcija, gdje je biljka uva zastupljena oko 20 odsto u sadržaju čaja. Razlog tome  je što je čist čaj od biljke uve dosta jak i agresivno djeluje na organizam. Stoga je bolje koristiti čaj od mješavine biljaka sa uvom, nego sam čaj od uve “, kaže mr.ph Enver Agić, biljni apotekar.
Međutim, i tu postoje ograničenja. Mješavina uvinog čaja  može  se koristiti  najduže  sedam dana u kontinuitetu i  najviše pet puta godišnje, jer može doći do njenog taloženja u organizmu,.
Ovaj čaj se ne preporučuju pacijentima sa lošom funkcijom bubrega, srčanim bolesnicima, kao ni trudnicama, dojiljama, niti djeci mlađoj od 12 godina.
„Konzumiranje većih  količina ovog čaja može izazvati kontrakcije kod trudnica. Neke osobe sa osjetljivim stomakom mogu osjećati mučninu i povraćanje, nedostatak daha, pa i nesvjesticu, a težim slučajevima može doći do oštećenja jetre. Međutim, ukoliko se postupa prema uputama i ne pretjera sa njegovom upotrebom, uvin čaj  je bezopasan za većinu ljudi i efikasan i kao diuretik i u liječenju urinarnih infekcija“, dodaje Agić.

Priprema

Mješavina uvinog čaja se priprema tako da se tri  velike (supene) kašike lista čaja dodaju  u  litru vode i to se kuha makismalno  tri do pet minuta. Čaj se  zatim ostavi da stoji poklopljen, dva do tri sata. Pije se četiri do pet puta dnevno, nezaslađeno.
„Pripremom uvinog čaja na ovakav način uspješno se sačuvaju sve  dragocjene komponente čaja, eterična ulja i topive tvari, koje su efikasne u liječenju urinarnih infekcija. Ukoliko se uvin čaj kuha duže nego što je predviđeno, ove dragocjene materije, kao i C-vitamin se uništavaju“, objašnjava Agić.
Odličan  efekat  u liječenju i akutnih i hroničnih upala urinarnog trakta, postiže se  kombinovanjem terapije uvinim čajem i čajem od ploda brusnice, jer  obje vrste čaja imaju  sinergično djelovanje, odnosno međusobno se nadopunjuju.
„Uvin čaj, kao dezinficijens, potiče na izmokravanje i ispiranje bakterija iz  bubrega i mokraćnih puteva, dok čaj od brusnice stvara  tanki zaštitni film oko kompletnog urinarnog trakta i na taj način spriječava da se  štetne bakterije lijepe za stijenke  mokraćnih kanala“, kaže Agić.
 
Autor: Irena Vasić Dobrić

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!