Matične stanice za pacijente sa moždanim udarom

Matične stanice za pacijente sa moždanim udarom

Zahvaljujući najnovijim medicinskim dostignućima, po prvi put u svijetu matične ćelije su ubrizgane u mozak jednom pacijentu u Velikoj Britaniji, kako bi se otklonilo oštećenje uzrokovano moždanim udarom.
Prvi pacijent koji je primio terapiju matičnim stanicama u ovoj eksperimentalnoj studiji bio je je Britanac koji je preživio moždani udar.
Još 11 pacijenata koji su preživjeli moždani udar će također dobiti istu terapiju matičnim stanicama, ali tek nakon što prođu potrebne zdravstvene preglede u periodu od mjesec dana.
Svi pacijenti u ovoj eksperimentalnoj studiji, kojima su ubrizgane matične stanice, bit će pod zdravstvenim monitoringom najmanje dvije godine.
Stručnjaci će također procijeniti efikasnost liječenja, kao i da li liječenje ima bilo kakav uticaj na funkciju i onesposobljenje pacijenta nakon moždanog udara.
Radi se o prvom medicinskom pokušaju ovakve vrste u svijetu. Efikasnost liječenja matičnim stanicama na otklanjanju oštećenja uzrokovanih moždanim udarom, vjerovatno neće biti poznata još neko vrijeme.
 
izvor : Izvor: nhs.uk

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!