Matična mliječ – kraljica je koja čisti od otrova i regenerira nas

Matična mliječ – kraljica je koja čisti od otrova i regenerira nas


Matična mliječ već se hiljadama godina u orijentalnim kulturama cijeni kao jedinstveni prirodni izvor za očuvanje mladosti i energije. Tradicionalna iskustva ukazuju da ublažava uznemirenost i nesanicu, podiže raspoloženje, povećava spolnu moć, izdržljivost i pamćenje te jača imunološki sustav.
– Matična mliječ, poznata i kao kraljica pčelinjih proizvoda, jedina je poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga, gdje regenerira stanice. Postoje mnoge tvrdnje o dobrobiti matične mliječi za ljudsku zajednicu, uključujući kvalitetniji život, liječenje lakših bolesti, odstranjivanje bora s lica i slično – ističe  poznata apiterapeutkinja Gordana Hegić.
Izlučevina je posebnih žlijezda (hipofaringealne i mandibularne) mladih pčela radilica. Bijele je do blijedožućkaste boje, guste ali opet tekuće strukture te karakteristična mirisa i kiselkastog, pomalo ljutog okusa. Najbolja i najkvalitetnija je svježa, sirova matična mliječ od pčelara, direktno iz košnice.
Matična mliječ se danas koristi u različitim preparatima. Njezin učinak temelji se na ubrzanju oksidativnog metabolizma te kataboličkih i anaboličkih reakcija izmjene tvari. Dokazana su i protumikrobna i baktericidna svojstva (Streptococcus apis, Proteus vulgaris, Mycobacterium tuberculosis), koja se pripisuju slobodnim masnim kiselinama. Protutumorski učinak matične mliječi pripisuje se njenoj aktivnoj sastavnici 10-hidroksidec-2-enska kiselina (10 HDA), koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi i nije ju moguće umjetno proizvesti – objašnjava dr. sc. Gordana Hegić,  te dodaje da se učinkovita pokazala u spororastućim tumorima, ali ne i u brzorastućim tumorima.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!