Mamografija

Mamografija je rendgenski snimak strukture dojke kojim otkrivamo promjene u dojci. Pomoću mamografije mogu se otkriti sitne, klinički još uvijek neprimjetne promjene na dojci, koje se ne mogu otkriti nijednom drugom metodom.

Mamografija se obično ne koristi kod žena mlađih od 35 godina, jer je gustoća žljezdanog tkiva velika i u ovom tkivu ne možemo razlikovati pojedinosti.
Kada govorimo o tkivu dojke govorimo o nepreglednim, slabo preglednim i dobro preglednim mamogramima.
Nepregledan snimak, tj. mamogram je kod žena mlađih od 35 godina i pregledi se obično rade ultrazvukom. U mlađim godinama je i mogućnost oboljevanja od karcinoma dojke prilično rijetka.
Slabo pregledan mamogram je kod žena starosne dobi od 35 do 40 godina i radi se samo kada postoji klinička sumnja na bolest. Za redovne preglede i ovdje koristimo ultrazvuk.
Od 40 do 50 godine mamogram je bolje pregledan i ovo je već skupina u kojoj se rade preventivne mamografije. Pri određenom broju žena ove starosne dobi gustoća žljezdanog tkiva i dalje je velika, te su kod njih mamogrami i dalje slabo pregledni.
Na redovne preglede u ovoj skupini, osim onih kojima je klinički to i preporučeno, treba da odlaze žene koje se nalaze u skupini sa većim faktorom rizika  (bolest u porodici: majka, sestra, starije prvorotkinje, one koje su se liječile od karcinoma na jednoj dojci..)
Nakon 50 godine mamogram je dobro pregledan. U ovoj dobnoj skupini su uspjesi pri otkrivanju ranih tumora najveća, te se preporučuje da žene redovno odlaze na mamografske preglede.
Mamogram pruža mogućnost da se vidi razvijanje tumora mnogo ranije nego što biste vi ili iskusan zdravstveni radnik mogli napipati. Mamogram može otkriti karcinom dojke u ranoj fazi.
Interpretacija mamograma je zahtjevna i i teška zadaća i prilikom dijagnoze se najčešće koriste i dopunski dijagnostički postupci (ultrazvuk, punkcija, duktografija, biopsija…)
U toku slikanja dojku će vam stisnuti, što može biti malo neprijatno, posebno kod onih čije su dojke osjetljivije.  Pritiskom dojku stanjimo, postižemo jednakomjerniju podjelu tkiva, nenu nepomičnost i na taj način postižemo dobar snimak i njegovu preglednost.
Prije odlaska na mamografiju ne upotrebljavajte dezedorans, kremu za tijelo ili puder, zbog silicijumskih čestica koje mogu biti u njihovom sastavu, a na snimku mogu uzrokovati sumnju na kalcifikacije.
Žene koje još menstruiraju, mamografiju rade u danima nakon menstruacije pa do sredine ciklusa.
Mamografija se radi u dijagnostičke svrhe, a koristi se i kao metoda za rano otkrivanje kod žena bez simptoma bolesti.
Šta pitati prije mamograma:

  • Da li je snimanje mamogramom bolno?
  • Zašto kod slikanja treba stisnuti dojku?
  • Da li zračenje pri snimanju može štetiti zdravlju?
  • Kada snimam mamografiju i šta radim prije nje?
  • Koliko dugo ću čekati rezultate snimanja?

bhzdravlje
Izvor: Iskra – Savez žena oboljelih od raka dojke

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!