MAME, OPREZ: Žumance ne dajte bebi prije sedmog mjeseca

MAME, OPREZ: Žumance ne dajte bebi prije sedmog mjeseca

Bebin sistem za varenje nije sposoban ni dovoljno zreo da prihvati i metaboliše baš svu hranu

mama i beba na plazi

Primjetili ste da vaš mališan pokazuje zainteresovanost za drugu hranu, a pored toga nije zadovoljan poslije punog obroka mlijeka, traži da jede češće nego obično, budi se noću. Zbog toga i ispituje predmete ustima i cokće, pa vam nije najjasnije šta treba da uradite. Takođe, on sve češće drži glavu uspravno i stavlja šake u usta. Stručnjaci savjetuju da je upravo takvo ponašanje beba, pogotovo u periodu između četvrtog i šestog mjeseca njihovog života, znak da im treba ponuditi da konzumiraju i nemliječne namirnice.

jaja-zumance

Međutim, nutricionisti i pedijatri se slažu da prilikom uvođenja nemliječne ishrane odojčadima treba biti oprezan jer činjenica da su spremni da konzumiraju i još nešto osim mlijeka ne znači da u tom uzrastu smiju i mogu da jedu baš sve namirnice. Naime, bebin sistem za varenje nije sposoban ni dovoljno zreo da prihvati i metaboliše baš svu hranu. Tako se nikako ne preporučuje da dete mlađe od sedmog meseca konzumira žumance, a pre 12. bjelance. Također, ozbiljne probleme u njenom stomačiću prije navršene pune godine može da napravi citrusno i jagodičasto voće.

– U ishranu mališana koji imaju četiri mjeseca najprije se uvode neke žitarice, a dvije nedelje nakon toga male količine krompira, šargarepe, tikvica, brokolija, špinata, blitve, karfiola, graška. Sedmicu dana kasnije u obzir dolazi voćni sok, a potom kašica. Krajem šestog mjeseca može se početi s uvođenjem mesa, i to piletinom i ćuretinom, a potom junetinom, teletinom i jagnjetinom. Sa sedam mjeseci slede mliječni proizvodi, a tek sa sedam i po žumance i malo morske soli, maslinovog ulja i maslaca. U osmom mjesecu se uvode hljeb, makarone bez jaja, popara, kačamak, sa 10-11 paradajz, paprika, kupus, praziluk, peršun, celer, pasulj, a tek sa 12 bjelance, citrusi i jagodičasto voće – savjetuju stručnjaci.

Početi sa žitaricama, i to u malim količinama
– savjetuje se da se u ishranu beba, pored mlijeka, najprije uvedu neke vrste žitarica – pirinač i kukuruz, a od šestog mjeseca i pšenične
– počinje se s malom količinom, nekoliko dana uzastopce, da bi se utvrdile reakcije djeteta na eventualne neželjene pojave – alergije
– ako dijete nerado uzima novu namirnicu, pomješajte je sa onom koju je već prihvatilo
– sedmično se u bebin jelovnik uvode dvije do tri nove namirnice
– pri pripremi hrane treba nastojati da ona bude što raznovrsnija
– poželjno je da dijete svakog dana u obroku dobije dvije do tri vrste povrća različite boje
– potrebno je da mališani imaju tri glavna obroka i dve užine između glavnih obroka
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS