Mali ubod, velika opasnost: Zaštitite se od groznice Zapadnog Nila

Mali ubod, velika opasnost: Zaštitite se od groznice Zapadnog Nila


Groznicu Zapadnog Nila prenose zaraženi komarci, najčešće u julu i avgustu, ne prate je nikakvi simptomi, a težim oboljenjima centralnog nervnog sistema podložne su starije osobe i one sa oslabljenim imunim sistemom
Groznica Zapadnog Nila je virusno sezonsko oboljenje i prenosi se ubodom zaraženog komarca. Najčešće se registruje tokom jula, a ove godine, prema podacima iz ranijih godina najveći broj zaraženih kod nas očekuje se u avgustu.
BEZ TIPIČNIH SIMPTOMA
Čak 80 procenata ljudi nakon infekcije nema nikakve simptome, 15 posto osjeća malaksalost, slabost, bolove u zglobovima i mišićima, a samo 1,5 odsto suoči se sa oboljenjima centralnog nervnog sistema (encefalitisom, meningitisom ili akutnom mlitavom paralizom kao kod dječje paralize). Njima su podložniji stariji od 65 godina i hronični bolesnici sa oslabljenim imunim sistemom.
Ovi poremećaji se manifestuju na različite načine. Kod meningitisa se javljaju glavobolja i povraćanje, dok encefalitis prate stanja svjesti različitog stepena: konfuzija, dezorijentacija, pospanost, koma, pareze ili paralize pojedinih nerava. Mogu se pojaviti i dvoslike, gubitak vida, slabljenje čula ukusa. Ukoliko se prepoznaju ovi simptomi a osoba je boravila u području gde su registrovani slučajevi ili epidemije groznice Zapadnog Nila, i ne postoji drugi jasan uzrok bolesti, sprovodi se laboratorijsko ispitivanje na uzorku likvora (cerebrospinalne tečnosti) ili krvi
Kao i druge virusne neurološke infekcije, i ovo oboljenje se liječi simptomatski. U nekim slučajevima neophodna je primjena intenzivnog liječenja i njege. Specifična zaštita (vakcina, imunoglobulin) protiv ove infekcije zasad ne postoji.
Virus Zapadnog Nila prvi put je izolovan iz seruma jedne visokofebrilne žene 1937. u slivu Zapadnog Nila (po kome i nosi naziv), u oblasti Ugande.
Napravite domaći  sprej protiv komaraca;
Sastojci: 1,5 l medicinskog alkohola, 100 g karanfilića, 1 dl eteričnog ulja po želji (ruzmarin i lavanda su najefikasniji)
Priprema: Cvjetove karanfilića usitniti u avanu, staviti ih u staklenu posudu i preliti alkoholom. Ostaviti da odstoji dva dana (promješati ujutru i uveče). Dodati ulje i presuti u flašu sa raspršivačem. Sprej je bezbedan i za decu (voditi računa da ne dođe u kontakt sa očima).

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS