Mala kilaža kod novorođenčadi faktor rizika za autizam


 

Bebe rođene sa kilažom ispod 1.8 kilograma podložnije su oboljevanju od autizma, pokazala je studija naučnika sa Centra za autizam u Pensilvaniji.

Studija je pratila razvoj 862 nedonoščadi rođenih u Nju Džersiju, do njihove 21 godine. Njih pet odsto oboljelo je od autizma, dok je procenat oboljevanja od autizma kod novorođenčadi sa normalnom tjelesnom težinom približno jedan posto.
Veza između male tjelesne težine i problema kod razvoja  motoričkih i kognitivnih sposobnosti dokazana je i u ranijim istraživanjima, ali je ovo prvi put da se tjelesna težina beba dovodi u direktnu vezu sa razvojom autizma.
“S obzirom na ranija istraživanja očekivali smo veći stepen oboljelih od autizma kod nedonoščadi, ali nismo očekivali da će on biti pet puta veći od prosjeka kod beba sa normalnom kilažom”, rekla je Dženifer Pinto-Martin, koja je vodila ovo itraživanje.
Ona je naglasila da je ovo istraživanje od velike važnosti, jer dopušta raniju intervenciju ukoliko dijete spade u rizičnu grupu što je od izuzetne važnosti kod autizma.
 
Izvor: BBC Health

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!