Majke koje doje imaju zdravije krvne žile u kasnijoj dobi

Majke koje doje imaju zdravije krvne žile u kasnijoj dobi

Čini se kako dobrobitima dojenja i za majku i za bebu nema kraja! Mnoga su istraživanja pokazala kako ono jača imunološki sustav bebe, smanjuje opasnost od astme i gastroenteritisa, štiti od pojave alergija, smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti i hroničnih oboljenja – pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, visokog pritiska, holesterola i leukemije te osigurava pravilan razvoj čeljusti i zubi.
61133087
S druge strane, majke koje su dojile lakše i brže skidaju “trudničke kilograme”, a dojenje smanjuje krvarenje poslije poroda, utječe na brže smanjivanje maternice i povratak menstrualnog ciklusa, snizuje rizik od raka dojke i jajnika te dijabetesa tipa 2.
Ovom su dugačkom popisu zdravstvenih dobrobiti dojenja američki stručnjaci dodali još jedan!
Majke koje doje u imaju zdravije krvne žile u kasnijoj dobi, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Obstetrics & Gynecology. Stručnjaci Instituta Kaiser Permanente analizirali su podatke gotovo 850 ispitanica i ustanovili kako su dojilj imale znatno niži rizik od razvijanja ateroskleroze, tj. nakupljanje naslaga plaka na stjenkama krvnih žila.
Riječ o bitnom faktoru rizika za moždani i srčani udar, a kako su bolesti krvožilnog sistema najčešći uzrok smrtnosti u našoj zemlji, od izuzetne je važnosti saznati o svim faktorima koji snizuju taj rizik.
Američki su znanstvenici također zaključili kako su ispitanice koje su bile dojile imale manje šanse za nakupljanje suvišnih kilograma u srednjoj životnoj dobi.
(ordinacija.hr)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS