Loša ishrana u trudnoći može izazavati dijabetes kod djeteta

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu tvrde da su pronašli mehanizam putem kojeg se može objasniti zašto slaba ishrana majke u trudnoći povećava rizik od razvoja dijabetesa kod djeteta.
Istraživanja na laboratorijskim miševima su pokazala da neizbalansirana ishrana trudnica može dovesti do “utišavanja” gena koji je odgovoran za produkciju inzulina kod djece.
Naučnici odavno sumnjaju da slaba ishrana u toku trudnoće može rezultirati zdravstvenim problemima kao što je dijabetes, kasnije u toku života. Ovo istraživanje je ponudilo moguće objašnjenje za ovu pretpostavku.
Smatra se da gen pod nazivom Hnf4a, ima značajnu ulogu u proizvodnji inzulina. Rezultati eksperimenta na pacovima su pokazali porast stope dijabetesa tipa 2 kod njihovih potomaka.
Rezultati studije su takođe pokazali da se gen Hnf4a “utišava” ili “isključuje” sa starenjem pacova.
Potrebno je uraditi dalja istraživanja kako bi se utvrdilo hoće li neizbalansirana ishrana siromašna nekim drugim namirnicama ili ishrana bogata zasićenim masnoćama imati isti učinak.
Zdrava i izbalansirana ishrana je značajna za zdravlje, a naročito je značajna u periodu trudnoće zbog dugoročnih efekata na razvoj djece kao i njihovih budućih potomaka.
Dijabetes tipa 2 se često povezuje sa gojaznošću, mada postoji i nekoliko gena koji utiču na pojavu ove bolesti.
Rezultati ove studije su otkrili važan dio slagalice koji pokazuje kako naizgled minorne izmjene unutar ćelija u najranijim fazama razvoja mogu imati veliki uticaj na zdravlje u starosti.
bhzdravlje
Izvor: BBC Health

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!