Ljetne neprilike: Izbjegnite trovanje hranom

Ljetne neprilike: Izbjegnite trovanje hranom

Ukoliko hrana koju konzumirate stoji duže vrijeme na neprilagođenoj temperaturi, ona se lako kvari i može da dođe do trovanja. Ljeto je idealno vrijeme za kvarenje hrane, a samim tim i trovanje njom.
devojke-u-kuhinji-1396349626-31770
Bakterije su najčešći krivci trovanja, a simptomi najčešće traju od 3 do 10 dana. Dobra higijena, čišćenje namirnica i dobra obrada čine idealnu preventivu. Nevolje mogu da se izbjegnu, ako se pridržavate ovih savjeta.
Higijena
Stalno perite ruke, i to do lakata, mlakom vodom i sapunom. Voće i povrće prije upotrebe temeljno operite pod mlazom tople vode. Dobro perite posuđe u kom se namirnice spremaju, kuhinjske krpe, daske za sječenje i noževe.
Kupovina
Na pijaci ne kupujte meso, mliječne proizvode i jaja. Ne kupujte meso koje je već mljeveno, već tražite da ga samelju pred vama. Gledajte rok trajanja namirnica.
Čuvanje hrane
Kupljene namirnice istog momenta stavite u frižider, kao i kuhanu hranu, nakon hlađenja. Ostatke jela ne miješajte sa svježe spremljenom hranom. Namirnice koje su druge boje od normalne, mirisa ili su počele da trule istog momenta bacite.
(ljepota.ba)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS