Ljetne alergije


 

Crvene, suzne i nadražene oči, kihanje, curenje iz nosa, natečenost nosne sluznice, svrab i crvenilo u nosu, nadražajni suvi kašalj, otežano disanje i crvenilo kože, simptomi su polenske alergije koju još nazivaju i polenska kijavica.

Ovaj jedan od najčešćih oblika alergije javlja se u ljetnim danima a problemi alergičnih osoba na polen traju sve do kraja oktobra.
“Da bi se spriječile alergije, najbolje je izbjegavati kontakt sa alergenima, povećati higijenu, češće se tuširati i prati kosu jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći, potrebno je i često prati posteljinu”, kaže Todorović dr Nevena, specijalista porodične medicine.
Ona dodaje da vlaga i plijesan mogu pojačati simptome alergije ili alergijske astme, pa je potrebno i dodatno provjetravanje prostorija.
U slučaju akutne alergijske reakcije potrebno se odmah javiti ljekaru radi adekvatne terapije.
“Alergiju uzrokuje vlastiti imunološki sistem osobe, koji inače štiti tijelo od raznih oboljenja tako što stvara antitijela koja se bore protiv bakterija, virusa i klica. Međutim kada osoba ima alergiju, imunološki sistem reaguje pretjerano, te pokušava zaštiti organizam od inače neštetnih tvari koje se nalaze u prirodi”, naglašava dr Todorović.
U liječenju alergija nekada se upotrebljavaju različiti lijekovi u obliku tableta, kapi ili sprejeva za nos. Osim navedenih vrsta lijekova kao liječenje koristi se i imunoterapija.
Todorović dr Nevena specijalista porodične medicine kaže da je imunoterapija  oblik liječenja alergijskih bolesti primjenom alergijskih cjepiva u obliku potkožnih injekcija ili otopina koje se uzimaju pod jezik.
Ova metoda preporučuje se kod mlađih bolesnika sa cjelogodišnjim ili teškim sezonskim alergijskim rinitisom, onda kada mjere izbjegavanja alergena nisu moguće, a ni lijekovi nisu u potpunosti djelotvorni.
 
Autor: Slaven Šubara

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS