Ljekovito dejstvo bilja: Lipa liječi nesanicu, glog jača srce

Ljekovito dejstvo bilja: Lipa liječi nesanicu, glog jača srce

Tokom proleća u prirodi počinje da raste obilje ljekovitog bilja od kojeg možete da pripremite raznovrsne čajeve i druge domaće preparate. Priuštite sebi barem jedan dan u nedelji za odlazak u prirodu, uživajte na svježem vazduhu i pritom promatrajte koje biljke raste u okolini.
maslacak
Ali, ako nameravate da ga sakupljate, trebalo bi da se pridržavate nekih pravila. Najvažnije je znati raspoznavati biljke, pri čemu pomažu crteži i fotografije. Čak i kod najmanjih nedoumica treba se posavjetovati s ljekarima i botaničarima. A da prilikom branja ne biste uništavali biljni svijet, nikad ne smijete brati zaštićene i rijetke vrste – njihove čajeve kupujemo u apoteci jer znamo da su pripremljeni od biljaka iz kontrolisanog uzgoja.
Uzimaju se samo dijelovi bilja koji su nam potrebni, a pri sakupljanju biljaka treba ga isključivo sjeći a ne čupati. Kod bilja s korijenom pazimo da ne iskopamo sve na istoj strani i tako iskorenimo biljke. Uzima se samo onoliko bilja koliko je potrebno. Bilje se uvijek sakuplja tokom suhog, lijepog vremena u prepodnevnim satima. To naročito važi za bilje koje sadrži eterična ulja jer je količina tih ulja tada u biljci najveća. Nakon dugotrajne kiše treba pričekati barem dva ili tri dana. Biljke s eteričnim uljima sakupljaju se na sunčanim mjestima i provjerava njihov miris: zgnječimo ih među prstima i pomirišemo s udaljenosti od desetak centimetara, zatvorenih očiju, nekoliko puta udahnemo njihov miris. Tako ćemo ubrzo naučiti da raspoznamo različite mirise i njihove nijanse.
Ljekovito bilje važno je sakupljati na nezagađenim mjestima. Izbjegavajte ivice puteva, blizinu fabrika, prskana polja i šetališta. Zeleni dijelove sakupljaju se na početku cvjetanja, cvjetovi kad se sasvim otvore. Listove beremo potpuno razvijene, a samo kod breze dajemo prednost mladim listovima. Korijenje i izdanci iskopavaju se na jesen ili u proljeće. Kalendari branja ljekovitog bilja pritom su samo djelimična pomoć jer biljke svake godine dospijevaju u različito vrijeme. Ubrano bilje najčešće čuvamo sušenjem.
Ako je moguće, nadzemne biljne dijelove ne perite, a ubrano bilje osušite što prije. Zelene dijelove, listove i neke cvjetove sušite cijele. Tek prije upotrebe usitnite ih ili isjecite. Kako biste ih brže osušili, korenje i izdanke rasjecite po dužini, na pola centimetara duge komadiće, a prije upotrebe ih smrvite. Za sušenje je najbolje koristiti kućne aparate koji se koriste i za sušenje voća. Kod sušenja u pećnici važno je paziti da temperatura ne pređe 50stepeni Celzijusa i da su vrata pećnice blago odškrinuta.
Ljekovito bilje možete uzgajati i u sopstvenom dvorištu
Većina začinskog bilja poput ruzmarina, bosiljka ili majčine dušice, ujedno je ljekovita. Pri uzgoju je najsigurnije oponašati uslove u kojima rastu u prirodi – mediteranskom bilju tako će najviše odgovarati sunčani položaji i kamenito tlo bogato krečnjakom.
Najjednostavnije je sušiti bilje u svježnju
Stabljike bilja vežu se konopcem i objese naopako. Ne streba ih pregusto slagati da bi vazduh mogao da kruži. Iz istog razloga, ne bi trebalo vezati više od devet stabljika zajedno.
Svježe listove možete pripremiti za jelo
Mnoge vrste ljekovitog samoniklog bilja, poput koprive ili listova maslačka, mogu se pripremati kao zeleno povrće – odnosno dodavati supama i varivima.
Obratite pažnju na sve dijelove biljke
Kod šumskih jagoda, kupina i malina ne koriste se samo sočni plodovi nego i lišće bogato taninima. Ono se bere prije stvaranja plodova i suši, a može zamijeniti crni čaj.
Zalihe čajeva obnovite jednom godišnje
Količina ljekovitih sastojaka u sušenom bilju smanjuje se stajanjem. Stoga bi svake godine trebalo dopuniti zalihu čajeva. Staro bilje možete da iskoristite za kupke.
Breza
Ljepljivi mladi listovi beru se nakon što breza procvjeta. Upotrebljavaju se kao čaj, za liječenje lakših infekcija mokraćnog trakta (uretritis i cistitis) i protiv bubrežnih kamenaca i oteklina. Svakodnevno stavljanje obloga od čaja liječi bradavice. Za liječenje reume kombinuje se s koprivom.
Lipa
Mladi listovi lipe mogu se jesti kao zdrava salata. Čaj od cvjetova lipe najčešće se prepisuje kod nervoze i manjih problema sa spavanjem. Ima i diuretičko dejstvo pa se preporučuje za liječenje veoma visokog krvnog pritiska u arterijama, protiv masnih naslaga u krvnim sudovima (jer širi krvne sudove) i za smirivanje bolova kod migrena. U narodnoj medicini vrlo vrući čaj od lipe koristi se za podsticanje znojenja i protiv prehlade i gripa.
Maslačak
Svi dijelovi maslačka su ljekoviti su. Listovi se koriste kod zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i gojaznosti. Korijenje djeluje diuretički i blago laksativno (podstiče izbacivanje stolice). Zbog visokog sadržaja inzulina maslačak se preporučuje dijabetičarima.
Majčina dušica
Pomaže u pročišćavanju nosa tokom prehlade i astme. Utiče na bronhije tako što ih širi i spriječava razvoj gotovo svih bakterija. S velikim se uspjehom koristi kod kašlja i bronhitisa. Korisna je i protiv bolova u mišićima. Često se upotrebljava kao sredstvo protiv grčeva i u liječenju probavnih smetnji kao što su oticanje, povraćanje, nadutost, usporeno varenje, grčevi u želucu i slabo izlučivanje žuči. Od majčine dušice pripremaju se čajevi, sirupi i tinkture, a radi lakšeg varenja korisno ga je kao začin dodavati masnim jelima.
Kopriva
List koprive bogat je vitaminima i mineralima, naročitom gvoždjem. Može se pripremati za jelo kao špinat ili sušiti za čaj. Pijenje čaja od koprive može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline i tako olakša reumatizam i artritis. Korijen koprive najčešće se koristi kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate.
Glog
Glog jača i reguliše rad srca i krvni prisitsak. Osim što snižava povišen prisitsak, povišava preniski pritisak kod onih ljudi čiji je srčani mišić oslabljen. Koristan je u liječenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, u liječenju zakrčenja krvnih sudova i angine pectoris, a deluje i na smirenje nervnog sistema. Naravno, kod takvih bolesti je nužno posavjetovati se s ljekarom u vezi sa korišćenjem preparata.
Ruzmarin
Podstiče cirkulaciju i jača kapilare, poboljšava koncentraciju, pomaže protiv glavobolja i u liječenju infekcija disajnih puteva. Alkoholna tinktura od ruzmarina koristi se za masažu kod reume ili problema s cirkulacijom.
Kamilica
Eterično ulje kamilice ima protivupalno dejstvo na sluznice, pa tako udisanje para (inhaliranje) kamilice smiruje upalu sinusa i astmu. Budući da ublažava grčeve, kamilica je prikladan lijek za bolove u želucu, bolne menstruacije i žučne i crijevne kolike. Djeluje i protiv gasova. Lako je podnosi i novorođenčad.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!