Ljekoviti uticaj boja

Ljekoviti uticaj boja

Za oktlanjanje psiholoških problema i ublažavanje posljedica stresa sve više se primjenjuje terapija bojama. Dok traje terapija preporučuje se i da pacijenti nose odjeću određenih nijansi.

boje


Terapija bojama se sve više primjenjuje kod psiholoških problema i liječenje posljedica stresa. Ovaj vid terapije, osim što uspješno uklanja smetnje i psihičke blokade, podstiče i izlučivanje štetnih materija i jača imunološki sistem.
Pacijenti praktično imaju zadatak da gledaju u određenu boju ili njihovu kombinaciju, a one se emituju specijalnim aparatima i u snopovima usmeravaju na određene dijelove tijela. Da bi se postigao željeni efekat, dok traje terapija preporučuje se i da nose odeću istih nijansi.
Pošto se udobno smjeste, pacijenti zatvore oči i opuste se, a u mislima vizuelizuju boju koju im terapeut kaže. Postoje i terapijske lampe i sijalice u bojama, koje ubrzavaju i olakšavaju liječenje. Postupak se izvodi tako što se lice i prednja strana tijela osvjetljava deset minuta zelenom i crvenom bojom, gornji dio stomaka dvadeset minuta žutom ili narandžastom. Ova kombinacija pomaže kod depresije, migrene i glavobolje, neurodermatitisa, bora, celulita i akni, a svaka nijansa specifično djeluje.
Crvena je najefikasnija kod problema sa kožom (bubuljica, osipa) i liječi posljedice opekotina i smrzavanja.
Narandžasta povoljno djeluje na psihu, opušta i pomaže u ublažavanju depresije. Koristi se i protiv celulita, regeneriše koži i vraća joj svježinu.
Žuta budi optimizam i poboljšava koncentraciju i radnu sposobnost. Osim toga, ublažava strije i povoljno djeluje na organe za varenje.
Zelena smiruje nervni sistem, ublažava bijes i stres, kao i iritacije na koži.
Plava ublažava osjećaj bola, naročito je djelotvorna kod migrena i bolova u vratu i leđima. Smanjuje upale na koži i odlična je u liječenju hronične nesanice.
Ljubičasta djeluje na limfni sistem i pomaže u terapiji protiv celulita.
 

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS