Lijek protiv valunga

Lijek protiv valunga

lijek-protiv-valunga
Menopauza je prirodni proces koji označava završetak menstrualnog ciklusa i nastupa godinu dana nakon posljednje menstruacije. Postoji nekoliko simptoma menopauze, a među njima su i valunzi koje neke žene ne podnose najbolje. Uz lijek protiv valunga one više neće predstavljati velik problem.
Menopauza je proces koji se obično javlja oko 50-e godine, a ukoliko do njega dođe prije nego žena napuni 40. godina to se zove prijevremena menopauza, a nakon 55-e godine kasna menopauza.
Proces menopauze polako počinje deset godina prije posljednje menstruacije kada kod žene dolazi do snižavanja reprodukcijske sposobnosti. To je proces koji se ne događa preko noći nego obuhvaća duži period u kojem većina žena može osjetiti promjenu koja nailazi.
Promjena dolazi u obliku nekoliko simptoma kao što je smanjen libido, vrtoglavica, problemi sa spavanjem, suha vaginalna sluznica, neredoviti menstrualni ciklusi, učestali valunzi ili napadaju vrućine i mnogi drugi.
Dobro je što se neki od simptoma mogu ublažiti, pa ako teško podnosite valunge i ometaju vas u svakodnevnom životu, dobro je znati kako si možete pomoći i ublažiti njihov utjecaj.

Iznenadni valovi vrućine jedan su od najpoznatijih znakova menopauze, a do kojih dolazi zbog poremećaja u radu centra za toplinu. Završavaju znojenjem, a najviše se događaju tokom noći kada se preporučuje nošenje pidžame od laganijeg materijala.
Kako bi se osigurali da ćete lakše proći kroz valunge i da vam neće toliko smetati bilo bi dobro da provjerite s čim se sve hranite jer neke od namirnica mogu biti okidač, poput previše začinjene hrane. Stres i alkohol su još jedan od razloga zašto su ponekad valunge jače izražene, bez obzira što se radi o sastavnom dijelu prirodnog procesa.
Lijek protiv valunga podrazumijeva i izbjegavanje nošenja preuske odjeće te mršavljenje za sve one žene koje su i prije imale problema s viškom kilograma. Dokazano je kako višak kilograma otežava borbu s iznenadnim napadajima vrućine.
Pomoći mogu svakodnevne šetnje ili bilo koja aktivnost uz koju ćete se bolje osjećati i nakon koje više nećete osjećati pritisak i nervozu. Uz brojne aktivnosti nivo stresa će biti manja, a tako će i valunzi biti blaži. Potrebno je pronaći način kako da se što lakše nosite s prirodnim životnim promjenama.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!