Liječenje srčanih oboljenja biljnom terapijom

Liječenje srčanih oboljenja biljnom terapijom

 

Biljna terapija je veoma efikasna u prevenciji i liječenju lakših oblika srčanih oboljenja i može se primjenjivati kao jedina metoda liječenja, uz ljekarsku kontrolu pacijenta, kaže mr.ph Enver Agić, vlasnik farmaceutske kompanije „Phyto-Pharm“ u Sarajevu.

Kad su u pitanju teža srčana oboljenja, primjena alternativne medicine nije pandan za konvencijalnu medicinu i nikako se ne preporučuje kao jedina metoda liječenja.
Ono što je prednost biljne terapije nad  konvencijalnom medicinom je mogućnost preventive srčanih poremećaja, odnosno usporavanje procesa arteroskleroze na krvnim sudovima srca.
„Većina srčanih oboljenja su  u stvari simptom, dugog niza godina nezdravog načina življenja, bilo da je u pitanju nezdrava  prehrana, nedovoljno fizičke aktivnosti, prevelika izloženost stresu, a s druge strane tu su i genetske predispozicije za srčana oboljenja. Dok se na prva tri riziko faktora donekle može uticati,  mogućnost uticaja na genetski faktor je vrlo mala. Međutim, terapija ljekovitim biljem ne isključuje ni  mogućnost uticaja na genetsku komponentu za nastanak srčanih oboljenja, jer se  itekako  može  produžiti vrijeme do pojave  simptoma srčanih bolesti kod ljudi“, kaže Agić.
Spektar biljaka koje djeluju na srčana oboljenja je jako veliki, tvrdi dalje Agić i dodaje da su  po svom uticaju na redukciju nivoa masnoća u krvi, zatim poboljšanje cirkulacije, kao i za jačanje srčanog mišića, nezamjenjive biljke glog (crataegus oxyacantha), kunica (achillea millefolium) i matičnjak (melissa officinalis).Osim njih, često se koristi i biljka srijemuš (allium ursinum), koji je prirodni statin, jer čisti krv od masnoća i podiže imunitet organizma.
„ Dok je čaj od cvijeta i listova gloga nezmjenjiv u liječenju srčanih oboljenja, jer djeluje na jačanje srčanog mišića, dejstvo kunice se prije svega ispoljava na smanjenje masnoća u krvi. Čaj od matičnjaka, za razliku od gloga i kunice, mogu  bez ikakvog rizika upotrebljavati i trudnice i dojilje, mada je kod ovih populacionih grupa bolje izbjegavati bilo kakvu vrstu terapije. Dejstvo matičnjaka na riziko faktore za nastanak srčanih oboljenja je posredno, jer zahvaljujući blagom sedativnom efektu djeluje na opuštanje glatkih mišića, prije svega srčani mišić, kao i na poboljšanje cirkulacije krvi“, dodaje Agić.
Biljka glog jača srčani mišić i stimuliše njegov  rad u okviru  normalnih vrijednosti  brzine broja  srčanih otkucaja u mirovanju, koji  se kreće od 60 do 100 u minuti. Sve vrijednosti  srčanih otkucaja preko 100 u minuti spadaju u  tahikardiju, odnosno povećan broju otkucaja srca, dok  se pod bradikardijom podrazumijeva usporen ritam  srčanih otkucaja, ispod 60 u minuti.
„ Čaj od gloga jača srčani mišić, potiče cirkulaciju, te na poseban način utiče na regulaciju krvnog prtiska, kao bitnog riziko faktora za nastanak srčanih oboljenja. To Se ogleda u tome što glog ima sposobnost da niveliše krvni pritisak, odnosno da ga uravnoteži, na taj način da niski krvni pritisak podiže, a visoki krvni pritisak spušta. Izuzetno povoljno glog djeluje i na tegobe kod angine pektoris, koja nastaje kao posljedica arteroskleroze na krvnim sudovima srca“, objašanjava Agić.
Osim što se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, čaj od gloga  u većim količinama može izazvati pospanost i usporenost refleksa, pa se ne preporučuje njegovo konzumiranje prije  upravljanja  motornim vozilom.
Čaj od kunice djeluje na poboljšanje kompletne cirukulacije krvi  u organizmu, pa samim tim i na cirkulaciju krvnih sudova srca, zatim spriječava stvaranje naslaga (plaka) na krvnim sudovima i reguliše nivo masnića u krvi.
„Kunica  ne samo da čisti krvi, nego je  i detoksikator čitavog organizma. Jako korisna  biljka, djeluje kao prirodni antibiotik protiv bakterija i virusa“, kaže Agić.
Čaj od biljke matičnjak popsredno djeluje na smanjenje  krvnog pritiska, jer opušta glatku muksulaturu i ima blago sedativno dejstvo.  Mogu ga koristiti i trudnice i dojilje, jer  nema nikakvo štetno dejstvo, a korisno dejstvo  ove biljke  ogleda se i u tome što pomaže u regulaciji jutarnjih mučnina kod trudnica.
„ Matičnjak pomaže  u liječenju   nervoze, nesanice, blažih  oblika depresije,  te stresa,  koji je  jedan od  riziko faktora koji dovode do srčanog udara.  Direktni uticaj  matičnjaka na srčani mišić ispoljava se kroz poboljšanje cirkulacije krvi. Korisno dejstvo matičnjaka ogleda se i u tome što   pomaže u regulaciji jutarnjih mučnina kod trudnica.
Čajevi  od gloga, matičnjaka i kunice pripremaju se  kao čajni oparak, tako što se jedna do dvije srednje ( čajne) kašike čaja, preliju sa dva decilitra vrele vode i sve ostavi da odstoji  poklopljeno, najviše pola sata, potom procijedi i pije. Mogu se piti maksimalno četiri šolje čaja od gloga dnevno, zavisno od  težine  srčanog oboljenja, a ostale vrste čajeva dovojno je šolja dnevno.
„U modernoj  alternativnoj  medicini  nema vremenskog ograničenja  za  primjenu čajeva  od  pomenute  tri vrste biljaka za liječenje srčanih oboljenja. Obično se predlaže da se  u toku godine,  svaka od ove tri vrste čaja konzumira u trajanju od tri mjeseca, sa pauzama od mjesec dana, nakon svake čajne terapije“, pojašnjava Agić.
Biljka srijemuš ili divlji bijeli luk je prirodni antioksidans, baktericid i fungicid, djeluje kao blagi antihipertenziv, mišićni relaksans, reguliše nivo  holesterola i triglicerida u krvi, širi krvne sudove, te  reducira stvaranje krvnih ugrušaka ili trombova.  Divlji bijeli luk sadrži  osim alicina, kao osnovne komponente,  razna sulfatna jedinjenja, aminokiseline, minerale selen i cink i vitamine  A,B i C, te prirodni germanijum u količini od  800 ppm-a, što je od izuzetnog značaja za podizanje imuniteta organizma.
„ Reguliše nivo holesterola u krvi, snižava vriednost triglicerida, spriječava nastajanje plaka na zidovima aretrija, a reducira već nakupljeni, stoga se preporučuju kod arteroskleroze, uključujući i već uznapredovale stadije. Pomaže kod oboljenja  krvnih sudova srca, jača srčani mišić i normalizira srčani rad. Koristi se i za unaprijeđenje opšteg stanja organizma kod arteroskleroze, problema sa jetrom, nedostaka apetita i plućnog emfizema“, kaže Agić.
Čaj od biljke srijemuš se priprema tako što se potapa. Srednja kašika srijemuša se  prelije sa mlakom vodom, i sve ostavi da djeluje tokom  noći, a ujutro se procijedi i pije.
 
Autor: Irena Vasić Dobrić

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!