Liječenje masne jetre

Liječenje masne jetre

lijecenje-masne-jetre
Masnoća u jetri je u potpunosti normalna, ali ukoliko je veća za 10% od težine jetre, moguće je da osoba boluje od bolesti jetre. U nekim su slučajevima moguće ozbiljnije komplikacije, pa ne treba odgađati liječenje masne jetre.
Alkoholna ili masna bolest jetre se javlja kao posljedica konzumiranja alkohola u velikim ili umjerenim količinama. Često se javlja i kao posljedica stalnog opijanja. To je jedan dokaz više koliko je ovisnost o alkoholu opasna za zdravlje čovjeka i kako može ostaviti dugotrajne negativne posljedice.
Genetika isto tako igra važnu ulogu u razvijanju alkoholne jetre, a ovisi o tome koliko je jetrenih enzima uključeno u razgradnju alkohola, te koliko alkohola osoba konzumira.
Neki od uzročnika razvoja masne jetre su preopterećenje željezom, dijeta, hepatitis C i gojaznost. Alkoholna bolest jetre se razvija u tri faze, a to su ciroza jetre, masna jetra i alkoholni hepatitis.
Na samom početku bolesti se razvijaju problemi poput povraćanja i mučnine, nagli gubitak težine, probavni problemi i nadutost. Ukoliko je došlo do uznapredovale faze bolesti, može doći do drugih komplikacija, kao i do ciroze jetre. Druge komplikacije uključuje šok, emboliju pluća i pojava akutnog alkoholnog hepatitisa.
Temeljni lijek liječenja ove bolesti je prestanak konzumiranja alkohola, te promjena prehrambenih navika, koje će odrediti liječnik. Kakvo će biti medicinsko liječenje, ovisi isključivo o simptomima i stupnju razvoja bolesti.

Zašto dolazi do masne jetre, još uvijek nije poznato, ali su poznati čimbenici koji mogu utjecati na razvoj masne jetre, a to su dob, lijekovi, nasljedna bolest jetre, pothranjenost, genetika, prekomjerna težina, virusni hepatitis i naglo mršavljenje.
Bolesti masne jetre najčešće započinju bez vidljivih simptoma i znakova, a kada se pojave, uključuju bol u gornjem desnom abdomenu, debljanje i gubitak na težini.
Ne postoji određeni tretman za liječenje ove bolesti, jer se prilikom otkrivanja bolesti masne jetre, pokušavaju eliminirati čimbenici koji uzrokuju masnu jetru. Pa tako ukoliko osoba ima višak kilograma, ljekarće joj prepisati zdravu prehranu i vježbanje kako bi se taj problem uklonio.A kako ne bi došlo do daljnjeg oštećenja jetre, bolesnik se može cijepiti protiv hepatitisa A i B, koji će jetru zaštititi od daljnjih oštećenja.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS