Liječenje djece sa visokom temperaturom


 

Ako je lice vašeg djeteta vruće na dodir i djeluje crveno ili rumeno u licu, možda ima groznicu. Groznica je temperatura preko 37.5 stepeni Celzijusa.

Groznice su česte kod male djece i obično imaju blaži oblik.
Možete izmjeriti temperaturu toplomjerom. Kada se mjeri ispod ruke, normalna temperatura je oko 36.4 stepeni Celzijusa. Ispod jezika, normalna temperatura je malo viša, od oko 37,8 stepeni Celzijusa. Može biti malih odstupanja.
Ako ste zabrinuti, razgovarajte sa ljekarom. Uvijek kontaktirajte svog ljekara ako:

 • vaše dijete pored povišene temperature pokazuje i druge simptome bolesti,
 • temperatura vaše bebe je 38,8 stepeni Celzijusa  ili viša (ako beba ima manje od tri mjeseca), ili
 • temperatura vaše bebe je 39,8 stepeni Celzijusa ili viša (ako beba ima između tri i šest mjeseci).

Ako ljekar ne otkrije uzrok visoke temperature, može uzeti uzorak mokraće u sterilnu posudicu i testirati ga na infekciju.

Kako sniziti temperaturu

Važno je privoliti dijete da pije što više tečnosti. Ako vaše dijete nije žedno pokušajte da mu dajete pomalo tečnosti kako ne bi došlo do dehidracije. Nemojte im davati hranu, osim ako je ne žele.
Ublažite bolove i groznicu paracetamolom ili ibuprofenom (uvijek pažljivo slijedite upustva o doziranju). Skidanje temperature lijekovima kao što su paracetamol ili ibuprofen ne može spriječiti da dijete ponovo dobije temperaturu.
Sljedeći savjeti mogu pomoći da djetetu bude lakše:

 • dajte djetetu da pije dosta hladnih napitaka.
 • skinite ih u donje rublje ili pidžamu.
 • pokrijte ih plahtom ako je neophodno.
 • neka prostorija bude dobro prozračena sa ugodnom temperaturom (oko 18°C) tako što ćete smanjiti grijanje ili otvoriti prozore.
 • ako je dijete uznemireno ili mu nešto smeta, pokušajte da mu date paracetamol ili ibuprofen. Ne smijete mu dati oba lijeka istovremeno, ali ako jedan lijek ne pomogne, pokušajte sa drugim kasnije. Uvijek provjerite upustva na flašici ili pakovanju kako biste provjerili koja je odgovarajuća doza za uzrast vašeg djeteta.

Ako imate toplomjer, izmjerite temperaturu djeteta ispod pazuha. Ako je temperatura preko 40-41 stepeni Celzijusa, ili vaše dijete i dalje osjeća groznicu, kontaktirajte vašeg ljekara ili pozovite hitnu pomoć (124).

Vrste toplomjera

 • Digitalni toplomjer. Digitalni toplomjeri su brzi za upotrebu i mogu se staviti ispod pazuha (uvijek koristite toplomjer ispod pazuha kod djece do pet godina). Stavite toplomjer ispod pazuha djeteta i držite ga sve dok ne prođe vrijeme navedeno u uputstvu za upotrebu.
 • Toplomjeri za uho. Ova vrsta toplomjera se stavlja djetetu u uho. Pomoću njih se djetetu izmjeri temperatura za sekundu i ne uznemiravaju dijete, ali su skupi. Toplomjeri za uho mogu izmjeriti nižu temperaturu ako se ne postave pravilno u uho. Pažljivo pročitajte upustva za upotrebu i naučite koristiti toplomjer (to se odnosi na sve toplomjere).
 • Toplomjeri u trakicama. Toplomjeri u trakicama se stavljaju na čelo djeteta, ali oni ne pokazuju tačnu temperaturu. Oni pokazuju temperaturu kože, ali ne i tijela.
 • Toplomjeri sa živom u staklu. Toplomjeri sa živom u staklu nisu u upotrebi u bolnicama već nekoliko godina, a ne mogu se ni kupiti. Mogu se razbiti, pa komadići stakla predstavljaju opasnost, kao i otrovna živa koja može da iscuri. Nemojte upotrebljavati toplomjere sa živom. Ako vaše dijete dođe u dodir sa živom, odmah potražite ljekarski savjet.

 
 
BHzdravlje.ba
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS