Liječenje artritisa


 

Postoji terapija koja olakšava bolove i otečenost kod artritisa, ali nemojte misliti da je možete uzimati na svoju ruku. Potražite pomoć od svog ljekara ili reumatologa.
Kada saznate od koje vrste artritisa patite, bit ćete u mogućnosti da što prije započnete sa odgovarajućom terapijom.
Vaš ljekar ili reumatolog će razgovarati s vama o različitim terapijama koje su na raspolaganju, kako bi se za vas utvrdila odgovarajuća.

Lijekovi protiv bolova

Lijekovi protiv bolova mogu biti u različitim formama. Mogu se primjenjivati u vidu preparata koji se nanose na kožu, zatim se mogu uzimati oralno, a u nekim slučajevima se mogu primati u vidu injekcije. Postoje različiti tipovi lijekova protiv bolova, te je vrlo važno pronaći odgovarajući.
Paracetamol, ibuprofen i aspirin se mogu naći u apotekama, ali nemojte ih uzimati u dužem vremenskom periodu bez savjetovanja sa svojim ljekarom. Razlog tome je što može doći do neželjenih  pojava, kao što su problemi sa stomakom ili krvarenje, naročito ako ih uzimate duže vrijeme.

Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi

Ibuprofen i aspirin su dio grupe lijekova protiv bolova koji se nazivaju nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima, koji pomažu kod smanjivanja upala koju uzrokuju neke forme artritisa.
Ne uzimajte ove lijekove dugoročno bez savjetovanja sa vašim ljekarom. Oni mogu izazvati neželjene efekte kao što su stomačni bolovi ili krvarenje, naročito ako ste ih uzimali u dužem vremenskom periodu. Ponekad se koriste i lijekovi zvani opiodi, ali su oni dostupni samo na ljekarski recept.
Lijekovi protiv bolova mogu prestati da djeluju nakon izvjesnog vremena. Ako se ovo desi, razgovarajte sa vašim ljekarom o promjeni terapije. Postoje takođe i antireumatski lijekovi, koji mogu usporiti proces reumatskog artritisa.

Antireumatski lijekovi koji mijenjaju tok bolesti (DMARD)

Ovi lijekovi usporavaju napredovanje reumatskog artritisa i smanjuju oštećenje zglobova. Takođe smanjuju bolove i otečenost, ali mogu imati i neželjene efekte, uključujući povraćanje i diareju. Ovi ljekovi mogu oštetiti jetru, te zbog toga morate redovno raditi analizu krvi u cilju kontrole funkcije jetre.
Lijekovima treba nekoliko sedmica da počnu djelovati, stoga je važno nastaviti sa uzimanjem ovih lijekova, čak i kada se čini da nemaju efekta.
Anti-TNF lijekovi su novija vrsta lijekova DMARD. Ovi lijekovi brže djeluju na olakšavanje simptoma, ali oni nisu dostupni svakome. Poznati neželjeni efekti su slabljenje srca, infekcije i limfomi. LJekar će vas savjetovati o tome jesu li anti-TNF lijekovi prikladni za vas.

Injekcije

Steroidi koji se direktno ubrzgavaju u zglobove mogu olakšati bolove za naredna tri mjeseca.
Ove injekcije mogu oštetiti tkivo koje okružuje zglob, stoga se oni ne preporučuju kao dugotrajna terapija.

Hirurška intervencija

Ukoliko terapija više ne pomaže, a artritis ozbiljno utiče na kvalitet vašeg života i pokretljivost (mogućnost samostalnog kretanja), može vam biti predložen hirurški zahvat.
Operacije kojim se zamjenjuje koljeno ili kuk su sada vrlo česte. Zglob se zamjenjuje umjetnim, što dovodi do velikog poboljšanja pokretljivosti.
Budući da operacija nije prikladna za svakoga, vaš ljekar će s vama razgovarati o rizicima i koristima operacije u vašem slučaju.

Samopomoć

Pored medicinske terapije, postoji dosta stvari koje možete učiniti kako biste sami sebi pomogli. Vaš ljekar će vam pomoći u pronalaženju odgovarajućih načina pomoću kojih možete umanjiti bol i ukočenost u zglobovima, te poboljšati pokretljivost. Na primjer specijalista za stopalo ili specijalista ortoped može mnogo da pomogne. Vaš ljekar vas može uputiti specijalisti, ili možete posjetiti ove specijaliste u nekoj od specijalističkih privatnih ordinacija.

Razgovarajte sa vašim ljekarom o fizioterapiji o načinu ishrane i općenito o tome kako možete poboljšati svoj život sa artiritisom. On će sigurno željeti da vam pomogne. Artritis ne možete izliječiti, ali možete naučiti da si olakšate život s njim.
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS