Leukemija, hronična limfocitična

Hronična leukemija znači da bolest sporo napreduje tokom više godina, i ne zahtjeva hitno liječenje.

[hr]
Leukemija je rak bijelih krvnih zrnaca. Simptomi uključuju blijedu kožu, zamor, nedostatak vazduha, učestale infekcije u kratkom vremenskom periodu.
Hronična leukemija znači da bolest sporo napreduje tokom više godina, i ne zahtjeva hitno liječenje.

Koštana srž

Sva krvna zrnca u tijelu proizvodi koštana srž. To je spužvasta materija koja se nalazi unutar kostiju. Veoma je značajna jer proizvodi veoma bitne matične ćelije. Značaj matičnih ćelija je velik jer one stvaraju specijalizovane ćelije koji izvršavaju ključne funkcije u organizmu.
Matične ćelije u koštanoj srži proizvode tri važna tipa krvnih zrnaca:

 • crvena krvna zrnca – prenose kiseonik kroz tijelo
 • bijela krvna zrnca – pomažu u borbi protiv infekcija
 • trombocite – pomažu u sprječavanju krvarenja

Obično koštana srž proizvodi matične ćelije koje se razvijaju u krvna zrnca. Kod akutne leukemije srž proizvodi velik broj nerazvijenih krvnih zrnaca, tumorskih ćelija koje se još zovu blaste.
Nerazvijena bijela krvna zrnca veom brzo počnu da narušavaju ravnotežu normalnih krvnih zrnaca, pa se u tijelu pojavljuje manjak crvenih krvnih zrnaca ili trombocita.
Ovo može izazvati simptome anemije, kao što je zamor, i povećati rizik od intenzivnog krvarenja.
Takođe, ukoliko se bijela krvna zrnca ne razviju u potpunosti onda su manje efikasna u borbi protiv bakterija i virusa, što vas čini podložnim infekcijama.

Tipovi hronične leukemije

Hronična leukemija se klasifikuje po tipu bijelih krvnih zrnaca koji su pogođeni bolešću. Postoje dva osnovna tipa bijelih krvnih zrnaca: limfociti (uglavnom služe za borbu protiv virusnih infekcija) i mijeloidne ćelije (vrše nekoliko funkcija među kojima su borba protiv bakerijskih infekcija, odbrana organizma od parazita i sprječavanje širenja oštećenog tkiva)
Postoje dva osnovna tipa hronične leukemije: hronična limfocitična leukemija – CLL (rak limfocita) i hronična mijeloidna leukemija – CML (rak mijeloidniih ćelija)

Prognoza

U prosjeku 50 posto ljudi koji obole od ove bolesti žive još najmanje pet godina nakon dijagnoze.
Individualna prognoza za svakog pacijenta je specifična, i zavisi od brojnih faktora kao što su stadij raka te reakcija pacijenta na terapiju.
Postoje slučajevi u kojima bolest nije uopšte uticala na životni vijek oboljelog.

[hr]
U ranoj fazi bolesti simptomi obično nisu primjetni. Tokom razvoja bolesti mogu se pojaviti simptomi kao što su:

 • učestale infekcije u kratkom vremenskom roku
 • zamor
 • nedostatak vazduha
 • slabost
 • učestalo znojenje po noći
 • neuobičajena krvarenja i pojava modrica
 • natečena slezena
 • natečeni limfni čvorovi

Prisustvo natečenih limfnih čvorova je dobar način da se prati razvoj bolesti. Razlog tome je taj što kada broj limfocita raste, oni se skupljaju u limfnim čvorićima, koji su dio limfatičnog sistema.
Limfatični sistem je skup žlijezda koje su rasprostranjene po vašem tijelu, na sličan način kao što je rasprostranjen krvotok. Ove žlijezde proizvode velik dio specijalizovanih ćelija, neophodnih vašem imunitetu.
Prisustvo tri i više natečenih limfnih čvorića znak je da je bolest najvjerovatnije napredovala i da vam je neophodno liječenje.

[hr]

Hronična leukemija počinje sa promjenama u strukturi DNK, koja se nalazi u matičnim ćelijama koje proizvode krvna zrnca. Ovaj proces naziva se genetska mutacija. DNK daje ćelijama osnovne instrukcije neophodne za njihov razvoj (kada da rastu, kada da se reprodukuju…).
Mutacija DNK mijenja ove instrukcije, tako da matične ćelije proizvode više bijelih krvnih zrnaca nego što je potrebno. Zrnca se proizvode još dok su nerazvijena potpuno pa nemaju snage da se bore sa infekcijama kao zdrava zrnca.
Broj ovih tumorskih ćelija jako raste, što dovodi do recipročnog smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i trombocita. Ovo smanjenje zdravih krvnih zrnaca izaziva veliki broj simptoma hronične leukemije.

Potencijalni aktivatori

Aktivatori hronične leukemije i uzročnici mutacije matičnih ćelija za sada su nepoznati. Jedini uzrok za koji je dokazano da izaziva mutaciju je radijacija, ali je potreban značajan nivo radijacije, poput onog koji je zabilježen tokom nuklearne katastrofe u Černobilu.
Genetika
Smatra se da uzročnici CLL imaju genetsku osnovu. Istraživanja su pokazala da rizik od obolijevanja od hronične leukemije raste šest do devet puta ukoliko vam je neko od najbližih rođaka obolio od CLL (majka, otac, brat, sestra). Tačni geni koji se povezuju sa razvojem CLL još nisu otkriveni.
Uticaj životnog zanimanja
Postoji nekoliko zanimanja koja su povezana sa povećanim rizikom za obolijevanje od hronične leukemije. razlog tome je pretjerana izloženost određenim supstancama, kao što su pesticidi i hemikalije.
Ova zanimanja uključuju:

 • sve vrste poljoprivrednih poslova
 • poslove u industriji gume i proizvodnje plastike
 • krojače
 • čistače
 • radnike na građevini

 

[hr]

Pregled krvi

Najčešći oblik otkrivanja hronične leukemije je pregled krvi, koji se obično radi zbog nekog drugog oboljenja.
Test pokaže visok nivo nerazvijenih bijelih krvnih zrnaca što može značiti prisustvo hronične leukemije. Ukoliko test krvi pokaže neuobičajene rezultate, bićete upućeni na dalje pretrage kod hematologa (specijalista za bolesti krvi).

Biopsija koštane srži

Kako bi se potvrdila dijagnoza hronične leukemije, hematolog uzima uzorak koštane srži koje se ispituje pomoću mikroskopa. Ovaj proces naziva se biopsija koštane srži. Procedura se obično izvodi pod lokalnom anestezijom.
Hematolog umrtvi dio kože na zadnjem dijelu kosti kuka, zatim iglom izvuče uzorak koštane srži. Procedura je obično bezbolna, s tim da možete osjetiti nelagodu i imati modricu tokom nekoliko dana nakon biopsije. Traje oko 15 minuta i nakon nje ne morate ostajati u bolnici preko noći.
Koštana srž se nakon toga ispituje na priustvo kancerogenih ćelija. Ukoliko su prisutne, biopsijom se može otkriti i koji tip hronične leukemije je u pitanju.

Dalja testiranja

Postoji nekoliko dodatnih testiranja koji se koriste kako bi se otkrile informacije o razvoju i eventualnom širenju leukemije. Oni ljekarima pomažu i kako bi otkrili načine na koje se bolest može liječiti. Ovi tipovi testiranja su:
Citogenetičko testiranje
Podrazumijeva otkrivanje genetičkog sklopa kancerogenih ćelija. Postoji nekoliko specifičnih genetskih varijacija koje mogu biti prisutne kod leukemije, a njihovo otkrivanje može imati značajan uticaj na tip liječenja.
Biopsija limfne žijezde
Ukoliko vam je dijagnosticirana hronična leukemija moguća je biopsija limfne žlijezde, kako bi se otkrilo koliko se bolest proširila.
CT pregled
Ukoliko imate hroničnu leukemiju moguća je kompjuterizovana tomografija (CT) kako bi se otkrilo da li su organi kao što su srce ili pluća zdravi.
Lumbalna punkcija
Ukoliko postoji rizik da se hronična leukemija proširila na nervni sistem, neophodna je lumbalna punkcija. To je testiranje kod kojeg se iglom izvlači uzorak cerebrospinalne tečnosti (tečnost koja okružuje i štiti kičmu). Tečnost se ispituje kako bi se otkrilo da li se leukemija proširila na nervni sistem.

[hr]

Hronična leukemija je kompelksno oboljenje i zahtijeva tim stručnjaka za uspjesno liječenje. Ovakve grupe doktora nazivaju se  multidisciplinarni tim (MST).
Postoji nekoliko faktora koji se uzimaju u obzir kada se određuje plan individualnog liječenja. Oni uključuju:

 • godine
 • razvoj raka
 • mogući tok širenja
 • eventualne nuspojave određenih vrata liječenja

Liječenje hronične leukemije, dok je bolest u ranoj fazi, zavisi od tipa hronične leukemije koju imate. S druge strane, i hronična mijeloidna, i hronična limfocitična leukemija u naprednoj fazi liječe se manje više na isti način.

Liječenje rane faze

Ne postoji efikasno sredstvo za potpuno izliječenje rane faze hronične limfocitične leukemije. Zbog brojnih nuspojava postojeći načini liječenja se preporučuju tek kad osjetite simptome ili kad bolest uđe u agresivniju fazu.
Umjesto liječejna, u ranoj fazi bolesti primjenjuje se nadgledanje napretka leukemije. Ovo podrazumijeva redovne preglede krvi kako bi pomno nadgledao napredak bolesti.

Liječenje napredne faze

Hemoterapija
Nakon što hronična limfocitična leukemija uznapreduje u naprednu fazu, hemoterapija je sledeći korak u liječenju. U početku se koriste hemoterapijske pilule jer imaju slabije nuspojave od injekcija. Ove nuspojave uključuju:

 • zamor
 • osip kože
 • pojačanu podložnost infekcijama

Ukoliko se stanje pogorša prelazi se na hemoterpijske injekcije (intravenozna hemoterapija). Ona izaziva više nuspojava koje imaju i ozbiljnije posljedice po organizam. Ove nuspojave uključuju:

 • mučninu
 • povraćanje
 • zamor
 • gubitak kose
 • neplodnost

Nuspojave obično nestanu nakon što se terapija završi, ali u nekim slučajevima neplodnost može biti trajna.
Transplantacija koštane srži ili matičnih ćelija
Jedini dostupan lijek za hroničnu limfoblastičnu leukemiju je transplantacija koštane srži ili matičnih ćelija.
Prije same transplantacije pacijent će morati da prođe kroz agresivnu fazu hemoterapije i radioterapije kako bi se uništile sve kancerogene ćelije u organizmu. Ovo stvara veliki pritisak na organizam, može izazvati značajne nuspojave i potencijalne komplikacije.
Transplantacija ima daleko bolje izglede za uspjeh ukoliko je donator osoba koja ima isti tip tkiva kao oboljeli. najbolji kandidat za donatora obično su brat ili sestra sa istim tipom tkiva.
Kod velikog broja slučajeva rizici ove procedure daleko su veći od eventualne koristi. Tako su na primjer šanse da starija osoba sa hroničnom limfoblastičnom leukemijom preživi ovaj zahvat u većini slučajeva približno 20 odsto.
Transplantacije su, zbog mnogobrojnih komplikacija, uglavnom uspješne kod djece i mladih osoba.

[hr]

Slabljenje imunog sistema

Ovo je uobičajena komplikacija kod hronične leukemije. Razlozi su ti da nedostatak bijelih krvnih zrnaca čini organizam podložnijim infekcijama, i teže se bori s njima, dok s druge strane velik broj lijekova kojima se liječi leukemija slabe imunitet
Ovo znači da ste u većem riziku od infekcije, kao i da svaka infekcija koja vas zadesi ima veće šanse za dodatne komplikacije. Često se propisuju redovne doze antibiotika, kako bi se spriječile infekcije.
Savjetuje se i izbjegavanje osoba koje imaju infekciju, čak i ako su u pitanju infekcije koje ste nekad preležali. Takođe se savjetuje i izbjegavanje mjesta gdje se nalazi dosta ljudi, te korišćenje javnog prevoza.
Obavijestite vašeg doktora o prvim simptomima koji ukazuju na infekciju, jer će vam biti potrebno blagovremeno liječenje kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije.
Simptomi infekcije uključuju:

 • visoku temperaturu (iznad 38 stepeni Celzijusa) i groznice
 • glavobolje
 • bol u mišićima
 • dijareju
 • osjećaj umora

Ukoliko se ukaže potreba za vakcinama, nećete moći da koristite vakcije koje u sebi sadrže dijelove virusa ili bakterija među kojima su:

 • vakcina protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeola (MMR vakcina)
 • polio vakcina
 • vakcina protiv tifusa
 • BCG vakcina
 • vakcina protiv žute groznice

Neplodnost

Mnogi od lijekova koji se koristi za liječenje hronične leukemije mogu uzrokovati neplodnost. Neplodnost je često privremena, iako u nekim slučajevima, može ostati trajna.
Multidisciplinarni tim će napraviti procjenu o riziku od neplodnosti u specifičnim okolnostima prilikom primanja tretmana.
Moguće je i smanjiti rizik od neplodnosti prije nego što počne liječenje. Na primjer, muškarci mogu imati uzorke sperme sačuvane za umjetnu oplodnju. Isto tako, žene mogu imati oplođene embrije sačuvane.

Rihterov sindrom

Smatra se da jedna od 20 osoba sa hroničnom limfocitičnom leukemijom razvije sekundarni oblik raka limfatičnog sistema. Razlozi za ovo su nepoznati.
Limfatični sistem čini niz sudova i žlijezda koje se nazivaju limfni čvorovi. Oni su rasprostranjeni po cijelom tijelu, slično krvnim sudovima. Medicinski naziv za rak limfatičnog sistema je limfom, a tip limfoma koji se javlja sa ljudima koji boluju od CLL je Rihterov sindrom.
Simptomi Rihterovog sindroma uključuju:

 • naglo oticanje limfnih čvorova
 • visoka temperatura koja nije izazvana infekcijom
 • noćno znojenje
 • gubitak težine
 • abdominalna bol

 

Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS