Lagani tipovi vježbi

Lagani tipovi vježbi mogu da poboljšaju zdravlje i kondiciju bez napornog treninga koji bi naštetili vašim zglobovima. Stručnjaci predlažu ovaj umjeren intenzitet treniranja, te lagane tipove vježbi kao što su joga i šetnja, koji imaju efikasnost poput vježbi visokog intenziteta, a da pri tom ne izazivamo štetu našem srcu.
Visok intenzitet vježbanja nije preporučljiv ukoliko ste:

  • trudnica
  • imate povrijeđene zglobove, kosti ili oštećenja vezivnih tkiva
  • imate hronične probleme, kao što su artritis, osteoporoza ili frakture kostiju
  • imate višak kilograma
  • početnik ste u vježbanju

„Lagani tipovi vježbi stvaraju mnogo manji pritisak na vaše zglobove. Ovim bi se spriječile razne povrede poput uganuća zglobova ili trganja hrskavice“, kazao je Robert Gargrejv, izvršni direktor YMCAfit, jedan od vodećih profesionalnih fitnes trenera u Velikoj Britaniji.
Navešćemo par najpopularnijih laganih vježbi:

Šetnja

Šetnja je sigurno najpopularniji tip lakšeg vježbanja, koji utiče na kardiovaskularni sistem i sagorijevanju kalorija. Brzim hodom ćete ubrzati rad srca u odnosu na običnu šetnju, bržim tempom hodanja povećavate i intenzitet vježbanja. Preporučuje se i brzo hodanje, kao i hodanje pod opterećenjem uz uzbrdicu.

Step aerobik

Bilo da ste kod kuće ili u sali za vježbanje, step aerobik je pravi za vas ukoliko volite koreografsko vježbanje, čime su pokreti ograničeni tokom vježbanja. Stepujuću na uzdignutoj platformi možete ubrzati rad srca bez ikakvog drugog skakutanja.

Istezanje

Istezanje pomaže u zatezanju mišića i tetiva, čim ih čini više fleksibilnijim. Kada postanete stariji, redovno istezanje vam omogućava da budete pokretljiviji.
Zadržavanjem savitljivim tkiva oko zglobova usporićemo stvaranje degenerativnih stanja poput osteoaritritisa. Istezanje je dobro za fizičku i mentalnu relaksaciju, te spriječava uganuće zglobova, istezanja mišića ili problema se leđima.

„Steper“

Ova sprava je jedna od najtraženijih u teretanama. Ona omogućava dobru kondiciju i može da ojača mišiće. Utiče na većinu mišića na tijelu i pomaže u sagorijevanju kalorija. Steper je sprava koja ne utiče na zglobove i odlična je za sve vidove treninga.

Sprava za veslanje

Veslanje nam omogućava lagan način treniranja. Odlična je aerobna alternativa za vožnju bicikla i trčanje, koji zahtjevaju pravilno držanje tijela. Veslanje ako se pravilno radi, pojačava kardiovaskularni sistem i utiče na abdomen, te prednji i zadnji dio tijela. Takođe veslanje možete koristiti za zagrijavanje za ostale aktivnosti.

Vožnja bicikla

Vožnja bicikla je takođe jedan od lakših načina treniranja, gdje se ipak možete povrijediti ukoliko koristite neodgovarajuću veličinu samog bicikla ili su sic i upravljač pogrešne visine. Vožnja bicikla je vježba koja utiče na donji dio tijela i kardiovaskularni sistem. Važno je početi lagano i postepeno povećavati dužine vaših pređenih dionica.

Plivanje

Plivanje utiče na cijelo tijelo. To je dobar način da dovedete svoje tijelo u red. Plivanje utiče na većinu mišićnih grupa i sa povećavanjem intenziteta treniranja dobićete veoma dobar aerobni trening. Takođe vam i omogućava da lakše izgubite višak kilograma ukoliko ste stalan plivač i kontinuirano povećavate intenzitet svog treninga.

Vodeni aerobik

Vodeni aerobik je lakši vid treniranja koji zahtjeva osnove plivanja zbog toga što se odvija u vodi dubljoj ili plićoj od struka. Vježbe vodenog aerobika koristi elemente običnog aerobika, uključujući hodanje i trčanje nazad i naprijed, skokove u vis, raznorazne pokrete rukama, te pokrete sa „Stepera“.

Pilates

Pilates se fokusira na rebalans tijela koji može da unaprijedi vaše držanje laganim i kontrolisanim pokretima i vježbama. Preporučljiv je za osobe koji ne mogu ili nisu u mogućnosti da puno skaču.

Joga

Joga može da utiče i na fizičku kondiciju i na vaš generalni mir, posebnim položajima tijela i vježbama disanja. Vježbe joge omogućavaju bolju snagu, ravnotežu i fleksibilnost. Takođe utiče i na podizanje raspoloženja.

Taj Či

Ova stara Kineska disciplina utiče na fizički i mentalni mir. Pokreti su spori i kontrolisani, čime nećete povećati svoju kardiovaskularnu kondiciju ili ćete potrošiti kalorije. Ipak, ona podiže snagu, fleksibilnost i ravnotežu.
bhzdravlje
Izvor: NHS

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS