Krvopije vrebaju iz trave i sa drveća!

Krvopije vrebaju iz trave i sa drveća!

Krpelj Vadjenje krpelja shutterstock_1000x0
Sunce i proljeće su donijeli mnogo radosti ali i opasnosti. Evo o čemu je riječ. Ima ih u travi, u šiblju i na drveću. Vjetar ih nosi s mjesta na mjesto. Zato, pazite gde sjedate, jer su gladni i traže žrtve. Ljekari već apeluju na lokalne nadležne službe da počnu sa prskanjem zelenih površina protiv tih krvopija.

Kako da se zaštitite?

– Dok ste u prirodi nosite duge rukave i nogavice
– Odjeća svjetlih boja olakšava da vidite krpelja
– Posle boravka u prirodi pregledajte kožu djece, ali i svoju
– Obavezno se presvucite kada dođete kući
– Koristite repalente, sredstva koja odbijaju insekte
– Ako uočite krpelja na kaži najbolje je da odete u Dom zdravlja da vam ga izvade

– Ako ga vadite sami, nikako ne bi trebalo da na parče vate sipate alkohol, benzin ili neka druga sredstva i to stavite na krpelja da ga opijete! Izazvaćete da on povrati u kožu i, ukoliko je zaražen, izazivače bolesti ubrizga u vas. Dakle, uzmite pincetu, uhvatite krpelja i zavrnite ga u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu – navode stručnjaci i dodaje da po vađenju krpelja nikako samoinicijativno ne uzimamo antibiotike i druge lijekove.
– O tome će odlučiti vaš ljekar. Da li je neko zaražen, to ne može odmah da se utvrdi. Idealno je da prođe četiri sedmice od ujeda, poslije čega se rade serološke analize i utvrđuje da li je ujedena osoba inficirana boreliom burgdorferi.
U slučaju da je krpelj duže proveo na koži opasnost od dobijanja infekcije je veća. Inače, ubod tog insekta je bezbolan, a mesto gde se zakačio ne boli, niti svrbi. Ukoliko vas je ujeo baš zaraženi krpelj, simptomi neće nastati odmah. U najvećem procentu slučajeva posle nekoliko dana javiće se lokalno crvenilo. Obično je to alergijska reakcija organizma na ujed krpelja, a ne simptom lajmske bolesti. Ukoliko se osjećate loše, dobijete temperaturu i slično, posjetite svog ljekara !!

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS