Kriza srednjih godina kod muškaraca


 

Kriza srednjih godina je često predmet šale, ali za mnoge ljude ovaj problem može biti veoma uznemiravajući.

Kriza srednjih godina se može javiti kada muškarci misle da se nalaze na polovini životnog vijeka. Anksioznost u vezi sa onim što su do tada postigli, na poslu ili privatno, može uzrokovati depresiju. Kod muškaraca, to se obično dešava u dobi između 35 i 50 godina i može potrajati do 10 godina.
Postoje oprečna mišljenja u vezi sa ovim sindromom, a zdravstveni stručnjaci misle da je povezan sa mozgom i hormonalnim promjenama. Dok  je za neke ovo odličan izvor smijeha i zabave, za ljude kojima se to dešava to može biti prilično isrpljujuće.
Kada se radi o krizi srednjih godina,  svačije okolnosti su drugačije. Ona pogađa jako mali broj ljudi. Negdje oko 20% ljudi (većinom muškaraca) u 50-tim će iskusiti krizu srednjih godina.
Na pitanje kako se nositi sa ovom krizom, psiholozi savjetuju bih da posjetite ljekara i da mu kažete da se osjećate depresivno, jer depresija ima značajan udio u krizi srednjih godina.
Depresija može biti izazvana velikim životnim promjenama kao što su razvod, dugotrajne bolesti, teškim gubitkom ili gubitkom posla. Ponekad se čini da ne postoji očigledan razlog za krizu.
Dakle, ako ste neraspoloženi duže od nekoliko sedmica, treba da se obratite ljekaru za pomoć.
Jedan od načina da spriječite depresiju je redovno vježbanje, koje može ublažiti napetost i potaknuti lučenje endorfina, dobar apetit i dobar san. Najvažnije od svega je da ne krijete svoje stanje i da porazgovarate sa psihologom.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!