Koristi aromaterapije za kućne ljubimce

Koristi aromaterapije za kućne ljubimce

ljubimci_cijela
Ljudi koji imaju kućne ljubimce će uvijek reći da su oni njihova ljubav velika…i da su uvijek u traženju najboljeg za svoje mjezimce. Životinje su osjetljivije na mnoge supstance nego ljudi, pa se zato u traženju alternativne zdravstvene pomoći lako mogu uključiti etarska ulja, jer ona imaju antivirusno, antibakterijsko, antigljivično, antioksidativno i antitumorsko dejstvo.
Prirodna su, jer su dobijena od biljaka, lako se resorbuju i vrlo su efikasna. Svakako, treba ih znati koristiti, i uvijek se koriste u izuzetno malim koncentacijama, zato što, recimo, psi imaju oko 200 miliona oflaktornih receptora, dvadeset puta više od nas, pa znatno jače osjećaju mirise. Mačke imaju manje enzima u jetri, pa teže metabolišu i mnogo toga uobičajenog je toksično za njih. Recimo, kafa i čokolada zbog metilksantina, zatim nestoroidni antireumatici poput aspirina i brufena, pesticidi, olovo, cink, a što se tiče etarskih ulja loše reaguju na ulja bogata fenolima i ketonima ( bosiljak, cimet, karanfilić, origano, timjan ) i osjetljive su na d-limonen koga ima u etarskim uljima grejpfruta, limuna, narandže i bergamota. Životinje koje su sklone epi napadama treba da izbjegavaju etarska ulja  crnog bibera, bosiljka, eukaliptusa i fenela, dok životinje koje su na terapiji antikoagulantnim lekovima treba da izbjegavaju etarska ulja cimeta, karanfilića, fenela i origana. Pošto ljubimce obasipamo nježnošću, tako ih trebamo i njegovati, još nježnije.
Etarska ulja uvijek razblažujemo, jedna kap na kašiku maslinovog ulja i utrljavamo u kožu, ili u difuzer stavimo samo jednu kap i pratimo reakciju . Ukoliko je ljubimac nervozan, pokušava izaći iz prostorije, trlja nos, češe se i nervozan je, ne koristimo dalje na taj način, smanjujemo koncenraciju, ili dodajemo neko drugo ulje.
Dolazi nam novi član porodice, mače ili štene…u procesu adaptacije možemo koristiti etarska ulja lavande, tamjana i miro. Mozemo ih staviti u sprej bocu sa vodom i prskati po prostoriji, ili naprskati na ćebence na kome spavaju. Kod svake vrste anksioznosti možemo prskati lavandu. Ukoliko psi imaju alergijsku reakciju, u kašiku ulja kokosa stavimo po kap etarskih ulja limuna, tamjana, sperminta i lavande, mažemo dva do tri puta dnevno da spriječimo svrab. Za neoplazme na koži koriste se etarska ulja sandala i tamjana. Najčešći problem sa ušima može da se ublaži tako što u kašiku toplog maslinovog ulja stavimo po kap etarskih ulja lavande, čajnog drveta i kamilice, nanesemo na parče vate i očistimo ušnu školjku i obavezno utrljamo u predio oko uha. Problem sa neprijatnim dahom se rješava tako što napravimo pastu za zube , na 2 kašike sode bikarbone dodamo po jednu kap karanfilića i fenela i dodamo mlaku vodu, stavimo na vatu i masiramo desni. Ukoliko dođe do ogrebotine ili povrede, možemo to mjesto tretirati direktno sa po četi kapi lavande, 4-6 puta dnevno. Ukoliko su u pitanju hronične infekcije, razblažena etarska ulja se utrljavaju duž kičme, na šape, ili na vrhovima ušiju.
Etarska ulja možemo koristiti i svakodnevno, za njegu i zaštitu. Kap etarskog ulja eukaliptusa ili limunske trave možete staviti u šampon kojima kupate životinje. U kašiku alkohola stavite četiri kapi etarskog ulja kedra i to sipajte u toplu vodu, pa naprskajte četku i četkajte dlaku ljubimca. Na taj način ćete dezinfikovati, čistiti kožu, otkloniti parazite i njihova jaja, dlaka će biti sjajnija i pravite prirodni balans kože. Za zaštitu od buva i krpelja, možete napraviti mješavinu gdje u dvije kašike ulja kokosa dodate po jednu kap lavande, eukaliptusa, limunske trave i kedra, i utrljate u kožu, posebno na šape. Možete da napravite šampon za svoje ljubimce, da skuvate jednu šolju ovsa u dve šolje vode, dodate kesicu zelenog čaja, kašiku kokosovog ulja i kap etarskog ulja lavande. Ako trebate suvi šampon, izmiješajte pola šolje sode bikarbone sa pola šolje gustina i po tri kapi etarskih ulja lavande i limunske trave, izmiješajte dobro, utrljajte kučetu, počevši od vrata, ostavite petnaest minuta i dobro iščetkajte. Ako ne želite mače na nekom mestu, da vam ne grebu namještaj ili diraju biljke, isprskajte ih etarskim uljem bosiljka ili limuna. Uživajte u etarskim uljima zajedno sa ljubimcima, za dobro svih.
Uživajte uz eterska ulja i Svijet zdrave hrane, Organic Land , Tuzla

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!