Korisnici marihuane su slabiji studenti

Korisnici marihuane su slabiji studenti

Rezultati nove studije koja se bavila efektima kanabisa na mozak vjerovatno će izazvati oštru debatu između protivnika i pristalica liberalizacije zakona o marihuani.

Chile Medical Marijuana


Ekonomisti Olivije Mari sa Univerziteta u Mastrihtu i Ulof Zolic iz Instututa za proučavanje rada u Bonu ispitali su šta se dogodilo kada je Mastriht dozvolio samo Holanđanima, Njemcima i Belgijancima da pristupe popularnim kafićima u kojima se prodaje marihuana.
Privremeno ograničenje uvedeno je zbog straha da će stanovnici drugih zemalja koji posjećuju Holandiju dolaziti samo kako bi pušili ovaj narkotik, što bi moglo da pokvari imidž Mastrihta.
Nakon proučavanja podataka više od 54.000 studenata širom svijeta koji su studirali na Univerzitetu u Mastrihtu prije i poslije uvedenih restrikcija, ekonomisti su došli do nevjerovatnog otkrića.
Rad koji su nedavno predstavili na Konferenciji Kraljevskog ekonomskog društva u Mančesteru pokazao je da su osobe koje više nisu mogle legalno da kupuju kanabis imale mnogo bolje ocjene na studijama. Naime, studenti koji više nisu konzumirali marihuanu, ili su je koristili umjereno, imali su bolje kognitivne funkcije.
“Efekti su konzistentni i statistički veoma značajni”, rekao je Mari za Observer.
“Na primjer, mi procjenjujemo da su studenti koji više nisu mogli da kupuju marihuanu legalnim putem imali pet odsto više šanse da polože sve ispite”.
Kod slabijih studenata, primjećen je čak i rast ocjena i veća prolaznost nakon ostavljanja marihuane – imali su čak 7,6 odsto veće šanse da uspješno završe studije.
“Restrikcija je bila naročito efikasna u slučaju studenata od kojih se zahtijevaju numeričke, odnosno matematičke vještine”, piše u radu.
Istraživači smatraju da to nije nikakvo iznenađenje, ali su svjesni da će naići na veliki otpor aktivista za legalizaciju kanabisa.
Mari kaže da samo želi da podigne svijest o nekim često previđenim aspektima upotrebe droga – uticaju na kognitivne sposobnosti pojedinca.
“Ako marihuana bude legalna kao što je to slučaj u mnogim američkim državama, barem možemo informisati konzumente o negativnim posljedicama njihove navike”, kaže on.
Mari dodaje da mu je rad na ovoj temi pomogao da se informiše, kako bi mogao da razgovara sa svojim sinom.
“Imam 13-godišnjaka s kojim dijelim sva otkrića, kako bi što informisanije mogao da donosi odluku da li će koristiti kanabis ili ne”, kaže on.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS