Koliko je zdravo suho voće?

Koliko je zdravo suho voće?


Suho voće bogat je izvor antioksidanasa, folne kiseline i vitamina iz grupe B. Istraživanje sprovedeno na 13.000 ljudi pokazalo je da su ispitanici koji su konzumirali sušeno voće imali bolji unos hranjivih sastojaka od onih koji ga ne jedu.
Međutim, uvek bi trebalo imati na umu da je ova vrsta namirnice bogata i prirodnim šećerima, što je korisno za sportiste kojima je potreban brz unos energije, ali bi na oprezu trebalo da budu svi koji generalno paze na unos šećera, ugljenih hidrata i kalorija.
To ne znači da bi u potpunosti trebalo da izbjegavate suho voće, već da bi trebalo da ga konzumirate u ograničenim količinama. Na primher, šoljica svhežeg grožđa sadrži 23 grama šećera, a ista količina suhog 116 grama, što je pet puta veći iznos.
Nutricionista Lori Zanini objasnila je za Si-En-En da se ljudima koji nisu dijabetičari i ne paze na unos šećera, ugljenih hidrata i kalorija, preporučuje pola šoljice ovog voća dnevno, a svima koji paze dvije kašičice koje sadrže oko 15 grama ugljenih hidrata.
Sušeno voće je često odlična opcija za doručak uz jogurt ili zobenu kašu, a može da bude i kvalitetna užina.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!