Koliko često kupati bebu

Koliko često kupati bebu

 kupanje-bebe

Roditelji se nakon rođenja djeteta suočavaju s nizom neizvjesnosti i straha da ne učine nešto što bi moglo naškoditi tek rođenoj bebi. Za razliku od očeva i majki koji već imaju iskustva, novopečeni roditelji na početku trebaju podršku i međusobnu potporu kako bi što lakše progurali kroz prvih par mjeseci.
Kada nahraniti bebu? Zbog čega plače, je li možda zato što je gladna? Kakav je to čudan osip na koži, treba li možda zvati doktora? To su samo neka od pitanja koja muče mlade roditelje i zbog čega svako malo dolaze iznad krevetića provjeravajući diše li beba kako treba i je li u dobrom položaju.
To je sve normalno jer je nastupio novi period u životu s kojim se treba naučiti nositi. Jedna od situacija koja muči mnoge očeve i majke je kupanje bebe. Kada ju treba kupati i koliko često?Pitanja su uobičajena i posve normalna jer je bebina koža nakon rođenja još nezrela i treba biti oprezan, pa je zato važno prilagoditi način kupanja. Nakon dolaska iz bolnice bebe imaju ranicu na području pupka i zbog toga pedijatri savjetuju samo suho kupanje.
Suho kupanje je brisanje vlažnom gazom po tijelu, ali oko pupka. Taj dio treba preskočiti dok rana ne zaraste. Nakon toga možete dijete kupati u maloj kadici. Ukoliko niste sigurni da ćete moći držati bebu bez straha da se nešto ne dogodi, preporučuju se ulošci koji služe kao stalak i omogućuju vam da okupate bebu bez bojazni za njenu sigurnost.

Kupanje djeteta u kadici počinje s oko tri tjedna starosti i tada se već može primijetiti kakvu ima kožu. Ukoliko je suha preporuka je kupati dijete najviše tri puta sedmicno na temperaturi od 36 stepeni.
Za bebe s normalnom kožom dozvoljeno je svakodnevno pranje, s tim da se šamponi ne koriste svaki dan. Ako je koža djeteta zahtjevnija bilo bi dobro upotrebljavati sredstva bez parabena uz koje neće doći do skidanja zaštite bebine kože.
Rituali kao što je pranje bebe trebaju biti zabavni i ako ste jedan dan umorni, ne osjećate se dobro ili jednostavno niste raspoloženi, slobodno preskočite kupanje. Vašoj bebi neće biti ništa, a treba uzeti u obzir i da u vrijeme prehlada takve rituale treba smanjiti.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!