Koje su koristi od terapije razgovorom


 

Terapija razgovorom može pomoći svim uzrastima ljudi u mnogobrojnim i različitim situacijama. Istraživanja pokazuju da terapija razgovorom djeluje jednako dobro bez obzira jeste li stari ili mladi, muškarac ili žena, pripadate radničkoj klasi ili srednjoj klasi.

Kad je u pitanju stepen obrazovanja osobe, nema razlike po pitanju terapije razgovorom. Terapija razgovorom može pomoći svakom ko prolazi kroz loš period ili ko ima emocionalne probleme koje ne može riješiti sam.
Terapija razgovorom se dosta primjenjuje u privatnoj ljekarskoj praksi. Ponekad je lakše razgovarati sa strancem nego sa rodbinom ili prijateljima. Tokom terapije razgovorom, obučeni psihoterapeut vas sluša bez osuđivanja i pomaže vam da pronađete odgovore na vlastite probleme. Psihoterapeut će vam dati dovoljno vremena da razgovarate, plačete, vičete ili samo razmišljate. To je prilika da sagledate svoje probleme na drugačiji način, s nekim ko će poštovati i poticati vaše mišljenje i odluke.
Obično ćete pričati licem u lice sa psihoterapeutom. Ponekad se tretmani terapije razgovorom održavaju u grupama ili u parovima (na primjer, savjetovanja o odnosima u vezama).
Iako postoji više tipova terapija razgovorom, sve one imaju sličan cilj: da se osjećate bolje. Pojedinci smatraju da  terapija razgovorom ne utiče na to da njihovi problemi nestanu, nego da se lakše nose s njima i osjećaju sretniji.
Ovdje su neke od situacija u kojima terapija razgovorom može pomoći:
Problemi sa mentalnim zdravljem.
Terapije razgovorom mogu pomoći ako imate depresiju, tjeskobu, poremećaje prehrane, fobije ili ovisnosti. Često se koriste i ako su vam dijagnostikovani ozbiljni duševni poremećaji, kao što su šizofrenija ili manična depresija (bipolarni poremećaj). Terapije razgovorom se obično koriste paralelno sa medikamentoznom terapijom.
Teški životni događaji.
Ako prolazite kroz tužan i potresan period, terapija razgovorom vam može pomoći da se nosite s tim. To je najčešće slučaj ukoliko vam je umro neko od rodbine ili prijatelj, nakon što ste saznali da imate rak, zatim ako se borite sa sterilitetom ili ako ste izgubili posao.
Fizička bolest.
Terapija razgovorom može poboljšati kvalitet vašeg života, ako imate dugotrajno hronično oboljenje, kao što je dijabetes, multipla skleroza, bolesti srca ili moždani udar. Osobe s dugotrajnim hroničnim oboljenjima posebno su podložne depresiji, a dokazano je da terapija razgovorom pomaže.
Preko 65-te.
Vjerovatnoća je da će stariji ljudi, pogotovo oni s depresijom, imati koristi od terapije razgovorom kao i svi ostali. Depresija u poznim godinama, naročito u dobi iznad 65 godina, često se ne prihvata  kao normalan dio starenja. To nije u redu i ako se osjećate potišteno, terapija razgovorom može poboljšati vaše uživanje u životu.
Zlostavljanje u prošlosti.
Ako ste bili seksualno zlostavljani ili ste iskusili diskriminaciju ili rasizam, možda ćete se bolje moći nositi sa problemima u životu, nakon seansi terapije razgovorom.
Problemi u odnosima.
Terapija parova može spasiti odnos koji je zapao u nevolju ili vam pomoći tokom perioda odvajanja i razvoda. U idealnom slučaju, par bi trebao otići na savjetovanje zajedno, ali ako vaš partner odbija da vam se pridruži, savjetovanje vam može pomoći da riješite vlastite probleme.
Problematične porodice.
Porodična terapija je je terapija razgovorom u koju je uključena cijela porodica. To može biti osobito korisno za djecu s depresijom ili problemom ponašanja ili ukoliko im se roditelji rastaju. Terapija razgovorom takođe može pomoći porodicamam u kojima dijete ili roditelj ima poremećaj prehrane, probleme sa mentalnim zdravljem ili probleme s drogom.
Bijes.
Terapija razgovorom može pomoći ljudima koji smatraju, da im držanje vlastitog bijesa pod kontrolom, predstavlja teškoću.
Djeca.
Terapija razgovorom djeluje jednako dobro kako za djecu, tako i za odrasle. Za djecu koja su depresivna radije se preporučuje primjena terapije razgovorom, umjesto lijekova.
Terapija razgovorom takođe može pomoći anksioznoj djeci, zatim djeci koja imaju hiperktivni poremećaj nedostatka pažnja (ADHD) i djeci koja se suočavaju sa fizičkom boli dugo vremena.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!