Ko preskače doručak rizikuje rak

Ko preskače doručak rizikuje rak

Ko preskače doručak, a za ručak u tanjir natrpa namirnice pune konzervansa, pesticida i energetskih dodataka da bi dobio snagu za naporan i stresan dan, i sve to pojede „s nogu“, rizikuje da oboli od karcinoma debelog creva.rob
Ishrana nije jedini, ali je veoma značajan faktor oboljevanja od ove vrste raka. Šanse od oboljevanja su još veće ako je od karcinoma bolovao neko u porodici.
Sve ove namirnice, preskakanje doručka, i neredovni obroci stvaraju slobodne radikale u telu, a oni dovode do oksidativnog stresa. Ako imamo jake telesne borce (antioksidanse, vitamine, hormone i enzime), lako ćemo se izboriti sa neprijateljima.
Ali ako prevagnu loše materije doći će do destrukcije i degeneracije ćelija, i do bolesti.  Preduslov za kvalitetnu funkciju digestivnog sistema je redovna i konzistentna stolica. Neophodno je pražnjenje creva jednom dnevno, a to može da se postigne ako se hrana bazira na obilju voća i povrća, jer oni sadrže najviše celuloznih vlakana.
Kvalitet stolice postiže se i unošenjem najmanje dva litra tečnosti, vode, sokova, jogurta, supe, ili čaja.
Crveno mesotreba jesti najviše dva puta nedeljno, a njega moraju da zamene riba i meso pernatih životinja. Najmanje jednom nedeljno treba jesti brokoli i kupus, koji su se pokazali kao najbolji antioksidansi.
Ne treba samo izabrati prave namirnice, potrebno ih je i pripremiti na zdrav način. A tu važi samo jedno pravilo: više kuvanog, manje prženog.
A da bi sve dobre sastojke iskoristili iz ovih namirnica, mora se jesti polako, a ne na brzinu, i svaki zalogaj se mora dobro sažvakati.
bhzdravlje
Izvor: b92.net

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS