Ključni uzrok raka dojke a konzumiramo ga svaki dan!

Ključni uzrok raka dojke a konzumiramo ga svaki dan!

devojka-pije-mleko-1413641453-49859
Znamo da Japanke zaista rijetko obolijevaju od raka dojke, ali izgleda da to nije posljedica samo vitke linije.  Norveška studija pokazala je da osobe koje piju tri čaše mlijeka dnevno utrostručuju rizik od raka dojke u odnosu na osobe koje popiju pola čaše ili manje.
I nije neka vijest ako kažemo da je rak dojke u ekspanziji. Po svemu sudeći, mlijeko je odgovorno za povećan rizik od nastanka raka dojke. Prije se smatralo da mlijeko samo ubrzava razvoj postojećeg raka, ali sada norveški naučnici tvrde da ga i pokreće.
Najviše oboljelih je u Finskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u. Sve su to zemlje koje po potrošnji mlijeka zauzimaju čelna mjesta. Norveška studija je pokazala da žene koje piju tri čaše mlijeka dnevno utrostručuju rizik od raka dojke u odnosu na osobe koje popiju pola čaše ili manje (rak dojke je rijedak ili ga uopšte nema u kulturama gde se mlijeko životinjskog porekla ne koristi).
Zna se da hormoni i faktori rasta iz mlijeka imaju kancerogeni potencijal, ali to se pokazalo i za sintetičke dodatke vitamina D, kojima se često „obogaćuju“ mlijeko i drugi proizvodi. Oboljele, u prosjeku, unose 2 puta više sintetičkog vitamina D od ostalih.
Tu se priča o uzrocima ne završava. Broj oboljelih raste sa potrošnjom testa, šećera i nekih vrsta mesa (pogotovo svinjetine), a pada sa potrošnjom sirovog povrća i ribe.
Grudnjaci, a pogotovo uski grudnjaci, multipliciraju rizik. Recimo, žene koje svakodnevno nose grudnjak barem 12 sati, uvećavaju rizik za više od 20 puta (u odnosu na one koje ga koriste retko ili nikada), pogotovo ako su u pitanju grudnjaci sa metalnim ojačanjima.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS