Kardiovaskularne bolesti "ubica broj jedan"u svijetu

Kardiovaskularne bolesti "ubica broj jedan"u svijetu


Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju informiranja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći 17,3 miliona života svake godine.
Svjetski dan srca je godišnji događaj koji se održava na dan 29. septembra. Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku odražavajući ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca.Obilježavanjem Svjetskog dana srca, zajedno s članovima, Svjetska kardiološka federacija obavještava da se najmanje 80% prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti (KVB) može se izbjeći ako se četiri glavna faktora rizika – uporaba duhana, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost i štetne uporabe alkohola – kontroliraju.Uspjeh Svjetskog dana srca ovisi o produktivnosti organizacija iz cijelog svijeta u širenju svijesti o svjetskom ubici broj jedan – kardiovaskularnoj bolesti.
U povodu Svjetskog dana srca 29. septembra u vremenu od 09.00 -11.00, poliklinika za interne bolesti Doma zdravlja Tuzla je u saradnji sa farmaceustkim kućama obezbijedila da se, na ovaj dan pacijentima na licu mjesta kontrolira  nivo masnoće u krvi. Ovom prilikom biti će upriličeno i edukativno predavanje za sve prisutne.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS