Karcinom pluća kod žena


 

Karcinom pluća ima opadajući trend u muškoj populaciji dok su evidentne stope rasta karcinoma pluća kod žena.

U pedesetim godinama prošlog stoljeća, omjer oboljevanja od karcinoma pluća kod žena je bio 1:6 u odnosu na muškarce. Sada se taj omjer smanjio na 5:7.
Razlika je nastala zbog konzumiranja cigareta. U posljednjih nekoliko decenija, veliki broj muškarace je prestao sa pušenjem, čime su smanjili rizik od oboljevanja od karcinoma pluća.
Međutim, žene nisu prestale konzumirati cigarete u istom broju kao muškarci. Sada mnogo više mladih žena nego muškaraca, konzumira cigarete.
Pušenje je samo jedan od uzročnika karcinoma pluća. Veliki je procenat žena oboljelih od karcinoma pluća koje nikad nisu konzumirale cigarete.

Ženska pluća su osjetljivija

Rezultati nekoliko studija pokazuju da se kod žena karcinom pluća brže razvija nego kod muškaraca. Žene pušači su izložene većem riziku od razvoja karcinoma pluća nego muškarci koji puše, čak i kada konzumiraju manje cigareta u kraćem vremenskom periodu. Čak i među nepušačima, rizik za razvijanje karcinoma pluća je veći kod žena nego kod muškaraca.
Razlog nije jasan, ali se smatra da je veća osjetljivost pluća kod žena genetski uvjetovana. Naučnici su dokazali da je gen koji ubrzava širenje karcinoma pluća aktivniji kod žena. Studije takođe sugeriraju da ženski hormon estrogen može imati ulogu u razvoju karcinoma kod žena.

Žene su veći ovisnici o pušenju

Ženama je teže prestati sa pušenjem nego muškarcima. Kod žena je stopa ponovnog pušenja mnogo veća i manje su sklone korištenju zamjenskih proizvoda kao što su gume za žvakanje itd.
Naučnici smatraju da su žene fizički manje ovisne o nikotinu nego muškarci ali su više psihički ovisne, što im otežava proces odvikavanja.
Korisna činjenica za žene koje nastoje prestati pušiti je da je dvostruko veća vjerovatnoća da će uspjeti ako prestanu s pušenjem u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Visoki nivo hormona progesterona u krvotoku, u ovom periodu ciklusa može pomoći u otklanjanju nikotina iz vašeg organizma.

Dobre vijesti

Nisu sve vijesti za žene tako loše. Postoje i pozitivne strane kao npr.:

  • Dokazano je da kada žene prestanu pušiti, njiihova se pluća oporave mnogo brže nego kod muškaraca.
  • Žene sa karcinomom pluća obično žive duže od muškaraca sa ovom bolešću.

Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS