Karcinom dojke – stepen bolesti

Ako ste saznali da imate karcinom veoma je važno da se odredi koliko je uznapredovao, tj. koji je stepen dostigao. To može zahtijevati dodatne analize.

Intenzivni karcinom znači da se tumor pojavio u mliječnoj žlijezdi ili kanalu i proširio se na obližnje tkivo dojke. Ova se vrsta karcinoma može proširiti na limfne čvorove ili na druge dijelove tijela, zbog čega tretman obično uključuje odstranjenje limfnih čvorova. Međutim, ne mora se proširiti van dojke u vrijeme dijagnoze.

NULTI STEPEN

Znači lokalizirani karcinom (in situ).  Karcinom je još u mjestu gdje se prvotno razvio. To je najniži stepen.

PRVI STEPEN

Znači da karcinom ima prečnik od 2 centimetra. Nema znakova da se proširio van dojke.

DRUGI STEPEN

Znači da je tumor veći od 2 centimetra i/ili  se proširio na limfne  čvorove pod pazuhom.  U drugom stepenu  limfni čvorovi nisu srasli ni međusobno ni sa okolnim tkivom.

TREĆI STEPEN

Znači da je tumor veći od 5 centimetara i/ili se proširio na limfne čvorove koji su srasli međusobno ili sa okolnim tkivom. Oblici karcinoma dojke bilo koje veličine koji su se proširili na kožu, grudni koš ili na unutrašnje limfne čvorove u dojci (smještene ispod dojke i unutar grudnog koša) također spadaju u ovaj stepen.

ČETVRTI STEPEN

Znači da se karcinom proširio na druge dijelove tijela. Poznavanje stepena karcinoma pomaže vašem doktoru i vama da donesete odluku o operaciji i tretmanu. Ako je karcinom još lokaliziran u dojci, ide se na operaciju , bez ili sa terapijom zračenja. Kemoterapija i hormonalna terapija se koriste kada su se kancerogene ćelije proširile na druge dijelove tijela.
bhzdravlje
Izvor: Iskra, Savez žena oboljelih od raka dojke

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!