Kampanjom “1 od 6” obilježava se 29. Oktobar – Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

S ciljem da se informiše javnost i doprinese edukaciji šire populacije o važnosti blagovremenog prepoznavanja simptoma i brze reakcije u prepoznavanju prvih znakova moždanog udara Klinika za neurologiju UKC Tuzla u ponedjeljak 29.10.2012. godine organizuje konferenciju za novinare i javnu akciju za građane na dvije lokacije, ispred ulaza u centralni gradski park, na Korzu, i Trgu Slobode u Tuzli.
Moždani udar je drugi ili treći uzrok smrtnosti u većini zemalja u svijetu i prvi uzrok invalidnosti. Svakih 6 sekundi od moždanog  udara umre jedna osoba, a svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, bez obzira na njenu dob ili spol.  Moždani udar svake godine doživi 15 miliona ljudi. Oko 6 miliona ne preživi, a oko 3 miliona ljudi koji su preživjeli moždani udar imaju onesposobljenja.
Sve više, od moždanog udara, obolijevaju i pripadnici mlađe životne dobi. Javna akcija namijenjena građanima koja će se organizovati na dvije lokacije u gradu, na Korzu i na Trgu slobode u ponedjeljak 29.oktobra na dan kada se u svijetu obilježava Dan borbe protiv moždanog udara, u vremenu od 11 do 15 sati ima za cilj da  skrene pažnju na epidemiju moždanog udara i pozove javnost na hitnu akciju, prije svega u prepoznavanju simptoma i poduzimanju brze reakcije kod prvih znakova bolesti.
Svjetska organizacija za borbu protiv moždanog udara (WSO) se zalaže za moderni, kontinuirani pristup od prevencije do tretmana prema rehabilitaciji i dugoročnoj podršci. Kampanja se oslanja na 3 osnovna principa: moždani udar može biti spriječen, liječen i dugoročno kontrolisan.
Prevencija: Ovdje je navedeno 6 koraka koje svako može preduzeti da bi smanjio rizik i opasnost od moždanog udara.
Poznavati svoje lične rizikofaktore: visioki krvni pritisak , dijabetes, visok krvni holesterol
Biti fizički aktivan i vježbati redovno,
Pridržavati se zdrave dijete sa visokim udjelom voća i povrća u ishrani a niskim udjelom soli, kako bi se održalo zdravlje i nizak krvni pritisak.
Ograničiti konzumaciju alkohola
Izbjegavati pušenje
Naučiti prepoznati upozoravajuće znake moždanog udara
Upozaravajući znakovi: Postoji test za jednostavan način prepoznavanje znakova moždanog udara za svakoga
Lice – provjeriti lice, da li je simetrično, da li je neki od uglova usana iznenada spušteniji od drugog
Ruke – mogu li se podići obje ruke i stisnuti pesnice istom snagom
Govor – da li je govor jasan, da li vas razumiju
Vrijeme – je od  kritičke važnosti, ako primjetite bilo koji od ovih upozravajućih znakova djelujte brzo.
Tromboliza („otapanje krvnog ugruška“) je za sada jedina dokazana i opravdana terapija u akutnom ishemičkom moždanom udaru koja se sa uspjehom primjenjuje i u Klinici za neurologiju UKC Tuzla od 2008. godine. Osnovni uslov da bi se mogla aplicirati ova terapija je da od momenta početka prvih simptoma ishemičkog moždanog udara pa do aplikacije lijeka ne smije proći više od 3, odnosno u nekim slučajevima 4.5 sata.
Najnoviji rezultati svjetskih istraživanja ukazuju na znatno bolji ishod moždanog udara kod pacijenata koji su liječeni u specijaliziranim jedinicama za moždani udar, s educiranim osobljem i opremom namijenjenom za liječenje takvih bolesnika.
Jedinice za moždani udar su praksa u svijetu, jer se njihovim uvođenjem u rutinsku praksu na Klinikama za neurologiju smanjuje smrtnost bolesnika i poboljšava liječenje.
Na Klinici za neurologiju UKC Tuzla Jedinica za liječenje moždanog udara je kapaciteta osam kreveta, otvorena 2007. godine.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!