KALINJI – ulje crnog kima

KALINJI – ulje crnog kima

Proljeće je vijeme kada sve buja, a alergije posebno. Sudeci po današnjim naucnim analizama lijek koji je naden u Tutankamonovoj grobnici uspješno služi protiv ove sve rasprostranjenije moderne bolesti. Prema rijecima proroka Muhameda – lijeci sve osim smrti!

kalinji


Ulje crnog kima ( Nigella sativa ) koristili su kao čudotvorno sredstvo egipatski faraoni. U Indiji ga i danas koriste i kao začin i kao lijek. Koriste ga u cilju poboljšanja probave, suzbijanja raznih infektivnih bolesti, pomaže izlucivanje mlijeka, njime tjeraju i insekte. Iz tih krajeva crni kim nam dolazi pod imenom „kalinji“ , što je izvorna verzija ovog imena na drevnom sanskritu, zabilježena još prije 5.000 godina u ajurvedskoj medicini . U Bibliji pominjan kao kumin, tokom hiljada godina korišten je u borbi protiv žutice.
Prema najnovijim istraživanjima Dr Petera Šlajhera (Dr Schleichera) obavljenim u Njemačkoj, ulje crnog kima, sadrži vrijedne polinezasicene masne kiseline i oko 100 razlicitih aktivnih sastojaka, npr. Nigelon koji opušta mišice i širi bronhije-veliko olakšanje za astmatičare. Timocinon pojačava lučenje žuči, ublažava preveliku kiselost, smanjuje holesterol, i pomaže kod problema probave. Iz gama-linoleinske kiseline, teloproizvodi moćnu protiv-upalnu i protiv-alergijsku supstancu prostaglandin E1 (PGE1), a arašidna kiselina, proizvodi prostaglandin E2 (PGE2) koji pokazuje jako bronho-opuštajuce djelovanje, ima i terapeutsko djelovanje kod alergijske astme.
Svi ovi sastojci objašnjavaju fantastičan učinak koji ima ova biljka jer je poznato njeno blagotvorno dejstvo i na dermatološke probleme, ekcem posebno. Takoder ima antibakterijsko i fungicidno dejstvo, spriječava gojaznost, opadanje kose, jednom riječju, povoljno djeluje na zdravlje organizma u veoma širokom spektru.
Savremene loše navike u ishrani, zagađena sredina i stres razaraju naš imunološki sistem. Ovo oslabljenje imuniteta dovodi do bolesti kao: alergije , atopic ekcema ( Neurodermitis ), psorijaze, bronhijalne astme , bronhitisa i problema debelog crijeva. Dobar imunološki sistem uništava mnoge štetne mikrobe i bolesti se više na javljaju. Hrana oplemenjena uljem crnog kumina ili kao terapija kroz period od minimalno 2-6 meseci kombinovana sa zdravim načinom života uništava simptome bolesti i čak sasvim liječi od bolesti.
Crni kumin i Kalinji (sanskrit) neka su od imena Nigelle Sative, biljke koja pripada porodici cvijeća ljutića.
Od puno oblika Nigelle samo Nigella Sativa i to samo ona koja raste u vrućim zemljama poput Indije, Sirije i Egipta, pokazuje taj osobito dobar karakter.
Da bi se razlikovao ovaj snažan oblik Nigella Sativa od ostalih oblika Nigelle mi ga zovemo kalinji, najstarije zabilježeno ime, koje je korišteno u 5000 godina staroj ayurvedskoj tradiciji drevne Indije.
Ovo ulje je originalno I porijeklom je iz Egipta. Pije se u kapima,što govori o njegovom kvalitetu. Preporučuje se i djeci,za razliku od ulja crnog kima nekih drugih proizvođača koja ne smiju konzumirati djeca ispod 7 godina starosti.

Ulje crnog kima kao i mnoštvo drugih organskih proizvoda pronađite u prodavnici “Organic Land Tuzla“.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS