Kako uspavati bebu

Na početku je vašoj bebi potrebo da je redovno hranite, i danju i noću, pa spavajte kada i beba spava. Pitajte svakog novog roditelja šta im najviše nedostaje i vjerovatno će vam reći – spavanje. Metode koje su navedene u nastavku mogu vam pomoći da vi i vaša beba mirno spavate.
Nemojte mnogo da brinete da li ćete se naspavati ili nećete. Ali, prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja vaše bebe, najbolje je da se opustite i da spavate kada i koliko možete.
Na početku je vašoj bebi potrebo da je redovno hranite, i danju i noću, pa spavajte kada i beba spava. Nemojte brinuti oko rituala pred spavanje, pranja i  kućnih poslova: to je samo početak. Vama je potreban san i ako je beba budna noću onda morate i vi da odmarate danju.

Razlikovanje dana od noći

Kada beba napuni nekoliko sedmica biće duže budna tokom dana. To je dobro vrijeme da je naučite da razlikuje dan od noći. Danju sklonite zavjese i pustite da uđe dnevna svjetlost, igrajte se i nemojte da brinete zbog dnevne buke koja se čuje dok bebe spavaju.
Noću, govorite tiho, neka svjetla budu prigušena i nemojte se igrati sa bebom. Postepeno, vaša beba će naučiti da je noć za spavanje.

Vrijeme za spavanje

Možete da razmišljate o uvođenju rituala pred spavanje kada vaša beba ima oko tri mjeseca. Iako su bebin san i noćno hranjenje i dalje nepredvidljivi, može biti korisno za sve vas ako se uvedu umirujući rituali kojima se beba priprema za spavanje. To je dobro vrijeme da budete sami sa bebom. Evo šta možete da uradite:

  • postupajte na isti način svake noći. Ako vaša beba zna šta će se dogoditi, osjećaće se opušteno i sigurno.
  • oko sat vremena prije spavanja bebe stišajte aktivnosti.
  • kupanje je dobar način da se beba smiri nakon napornog dana. Napravite kupku za bebu, pjevajte joj pjesmicu i neka se igra sa igračkama u vodi.
  • prigušite svjetla u sobi gdje vaša beba spava i pročitajte joj priču pred spavanje.
  • stavite bebu u krevetac i pomazite je i poljubite je.
  • pjevajte joj uspavanku i navijte muzičku igračku koja može da svira kada stavite bebu u krevetac.
  • napustite sobu.
Napustite sobu dok je beba još uvijek budna

Napustite sobu kada je vaša beba sretna i opuštena i beba će naučiti da sama utone u san. Na taj način, ako se beba probudi po noći veća je šansa da će ponovo sama zaspati i da neće plakati dok je vi ponovo ne uspavate.
To ne znači da beba mora da ima svoju sobu. Preporučuje se da beba spava u istoj prostoriji sa vama prvih šest mjeseci.

Bez gozbe pred spavanje

Neka prođe neko vrijeme između hranjenja bebe i odlaska na spavanje. Ako bebu hranite da biste je uspavali, onda će beba misliti da postoji veza između hranjenja i spavanja. U tom slučaju će beba očekivati da je hranite po noći dok je ne uspavate.

Nemojte žuriti da uzmete bebu

Ako se beba meškolji noću, sačekajte nekoliko minuta da vidite da li će se sama umiriti.

Budite dosljedni

Reagujte na njihov plač na isti način. Ako je jedne noći odmah uzmete u naručje čim zaplače, a druge noći ostavite da plače nekoliko minuta, beba neće znati šta da očekuje.

Budite fleksibilni

Sve novorođene bebe mijenjaju svoj ritam. Taman kada pomislite da je sve pod kontrolom, jer ste se dobro naspavali prethodne noći, može se desiti da sljedeće noći morate ustajati svaka dva sata.
Kada se uspostavi ritam, budite spremni na promjene kako vaša beba bude rasla i prolazila kroz različite faze. Dnevno spavanje, na primjer, treba da se smanjuje kako beba raste. Rast zuba, bolesti i prehlade mogu poremetiti spavanje bebe.
 
BHzdravlje.ba
 
Izvor: nhs.uk

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS