Kako stabilizovati nivo šećera u krvi?

Kako stabilizovati nivo šećera u krvi?

Jedini pouzdan znak provjere je mjerenje nivoa šećera, a donja granica za normalnu
vrijednost je 3.9 mm/mol
krv mjerenje secera

Kod dijabetičara skokovi i padovi nivoa šećera u krvi znaju da izazovu velike probleme. Važno je da ovi pacijenti, ali i njihova okolina znaju da prepoznaju hipoglikemiju i hiperglikemiju, kako bi na vrijeme stabilizovali nivo šećera u krvi.
Najčešći simptomi hipoglikemije su nerazgovjetan govor, peckanje i trnjenje usana, glavobolja, hladan znoj, ubrzan rad srca, slabost, konfuzija, a može da dođe i do drhtavice i gubitka svijesti.
Kod osoba koje već duže imaju dijabetes, hipoglikemija može da ima veoma blage simptome ili čak i da ih nema. Jedini pouzdan znak provjere je mjerenje nivoa šećera, a donja granica za normalnu vrijednost je 3.9 mm/mol.
Pacijentu se može pomoći ako mu se daju tri tablete glukoze, dva decilitra đusa ili mlijeka, kašičica meda ili šest tvrdih bombona. Poslije 15 minuta ponovo bi trebalo izmjeriti nivo šećera u krvi.
I hiperglikemija može da bude opasna i da dovede do keto – acidozne kome. Jer, organizam u nedostatku glukoze razrađuje rezerve masti i pretvara ih u energiju, što izaziva proizvodnju “ketonskih tela”. Njihovo povećanje u krvi uzrokuje da krv postane kisela, što izaziva mučninu i povraćanje.
Simptomi mogu da budu blagi, poput pojačanog osjećaja žeđi, veće potrebe za mokrenjem, umorom, povećanim apetitom, i mršavljenje. Ozbiljniji simptomi su zamućen vid, ekstreman osjećaj žeđi, suha i vruća koža, nemir, brzo i duboko disanje, ubrzan rad srca uz slab puls. Ako je nivo šećera duže vrijeme povišen, može doći do zbunjenosti, letargije, ali i naglih promjena raspoloženja.
Svi ovi simptomi mogu biti blagi i nejasni, naročito kod osoba koje ne znaju da imaju dijabetes.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!