Kako spriječiti osteoporozu

Kako spriječiti osteoporozu

osteopo
Kako starimo, gustoća kostiju prirodno se smanjuje zbog postepenog gubitka minerala iz kostura. Izrazit gubitak koštane mase – stanje koje se zove osteoporoza – izaziva slabost i lomljivost kostiju. To je stanje češće kod starijih žena, zbog hormonalnih promjena nakon menopauze, ali je mogu dobiti i muškarci.
Velik broj žena koje su prošle menopauzu pati od osteoporoze, premda osteoporoza može pogoditi i mlađe žene. Prosječno sa svake godine dogodi oko 200 000 lomova – posebno kićme, kukova i ručnih zglobova – zbog tog poremećaja. Do dobi od 80 godina svaka druga žena barem jedanput slomi kost zbog osteoporoze.
Osteoporoza često nema simptoma dok ne dođe do loma nakon pada. Ali, mogu boljeti leđa i ako kralješci oslabe i uruše se. Drugi znakovi osteoporoze su klimanje zubi, gubitak visine i kifoza (pretjerana zakrivljenost gornjeg dijela kralježnice, poznata i kao udovičja grba). Mjerenje gustoće kostiju može otkriti ozbiljnost osteoporoze.
Kako se razvija osteoporoza
Gustoća kostiju povećava se u djetinjstvu i adolescenciji te nekoliko godina poslije. Stalno se proizvode nove koštane stanice, a stare se razgrađuju. Kosti su obično najgušće i najotpornije su u dvadesetim godinama.
Osteoporoza – što znači “porozne kosti” – javlja se kad se tkivo kostiju razgrađuje brže nego što se proizvodi novo. Kad se žena približi menopauzi, više kosti propada nego što se obnavlja, pa kosti postaju manje guste.
Osteoporoza možda nastaje zbog prirodnog opadanja razine estrogena, koji pomaže tijelu apsorbirati kalcij. Poslije menopauze, brzina gubitka minerala u kostima povećava rizik od osteoporoze. Kod muškarca je rizik od osteoporoze postupniji kad stare.
Količina dostupnog kalcija također je vrlo važna u određivanju brze gradnje kostiju i resorpcije. Ako u prehrani nema dovoljno kalcija i količina u krvi nije dovoljna za potrebe drugih vitalnih dijelova tijela kao što su srce, živci i mišići, stanice koje se zovu osteoklasti (uništavatelji koštanih stanica) oslobađaju kalcij iz kostiju. Tako kosti postaju još poroznije, lakše i lomljive.
Narodni lijek za osteoporozu je jabučni ocat. Vjeruje se da povećava kiselost u želucu pa se kalcij apsorbira. Prije obroka uzimajte kašiku jabučnog ocata u čaši tople vode.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!