Kako spriječiti crijevnu virozu

Kako spriječiti crijevnu virozu

 kaka

Nerijetko se ljudima dogodi da se vesele tako dugo čekanom godišnjem odmoru, a onda ih zahvati neka viroza ili infekcije koje im pokvare cijeli odmor. Stoga, prije nego dozvolite da vas zahvate takve nedaće, poduzmite mjere predostrožnosti i ne dozvolite da vam išta pokvari zasluženi odmor.
Za vrijeme ljetnih vrućina ljudi imaju najčešće probavne tegobe. Da biste se zaštitili od nepoželjnih virusa i bakterija, perite često ruke, pazite na pravilnu obradu namirnica te izbjegavajte lako kvarljive namirnice koje su ljeti najčešći uzrok crijevne viroze.
Kolači s jajima, sladoledi i ostale namirnice u kombinaciji s jajima se za vrijeme vrućih dana kvare najbrže. Kremaste kolače bi trebalo izbjegavati, posebno ako stoje duže izvan hladnjaka. Sladolede koji se prodaju bez originalnog pakiranja na svakom koraku bi se trebale izbjegavati jer mogu biti izvor salmonele.
Povrće i voće koje jedete uvijek dobro operite i provjeravajte rok trajanja polugotovim proizvodima. Ljeti se često javlja bakterija Campilo bacter koja se može naći u jajima, mlijeku i mesu. Stoga treba pripaziti da piletina i puretina koju jedete bude dovoljno termički obrađena.

Ova bakterija se prenosi rukama, pa kada se djeca njome zaraze, puno im je teže podnijeti probavne smetnje, stoga je bitno da im stvorite naviku redovitog pranja ruku. Valja spomenuti da se bakterije puno brže množe ako hranu držite izvan hladnjaka i na površinama gdje pripremate namirnice, od zdjela do kuhinjskog stola.
Ako se dogode probavne smetnje uzrokovane ljetnim virozama, bitno je unositi puno tekućine u organizam kako biste izbjegli dehidraciju. Najbolje bi bilo piti vodu i to sobne temperature jer hladna voda može potaknuti mučninu. Prehranu tada treba prilagoditi, držati dijetu koju vam je doktor preporučio, odležati nekoliko dana jer bi vas tegobe mogle iscrpiti.
Mirujte tri, četiri dana, jedite laganu i kuhanu hranu, te ako vam nakon toga ne bude bolje, svakako posjetite ljekara kako ne biste još više dehidrirali.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS