Kako skinuti temperaturu kod djece

Kako skinuti temperaturu kod djece

 zdravlje_dece_zagonetna_temperatura_625952395

 
 
 
 
 
 
 
 
Ne postoje prave smjernice koje upućuju roditelju kada je vrijeme da zbog povišene temperature djeteta odu kod liječnika ili da se okušaju u kućnom skidanju temperature. Mnogi roditelji prvo pokušaju kod kuće skinuti temperaturu, a ako im to ne uspije posjete liječnika. No, neki roditelji zbog panične bojaznosti za svojim djetetom prvi malo višoj temperaturi žure k liječniku. Koliko god roditelji mislili da postupaju ispravno, panika nikako nije dobra jer se može odraziti na dijete.
Neki od simptoma povišene temperature su teško buđenje bebe i pojačana pospanost. Kada vaše dijete ima temperaturu iznad 38,5 stupnjeva, a ne postoje drugi simptomi koji upućuju na to kako je došlo do povišene temperature, ne treba odmah ići liječniku. Ako simptomi potraju dulje od četiri dana i uz to dijete ima začepljen nos in kašalj, potrebno je dijete odvesti na liječnički pregled.
Obvezno morate odvesti dijete liječniku ako uz povišenu temperature ima povraćanje ili proljev, glavobolju, ukočen vrat, tešku upalu grla, malaksalost, otežano disanje i bolove u prsnom košu, bolne ili otečene zglobove, odbija tekućinu… No svakako prije odlaska liječniku pokušajte sami skinuti temperature kod djeteta. Preporučuje se snižavanje temperature tek kada poraste iznad 38 stupnjeva mjereći pod rukom ili 38,5 stupnjeva mjereći rektalno.
Jedna od učinkovitih metoda je kupanje ili tuširanje mlakom vodom. Kožu treba vlažiti barem 20 minuta. Druga metoda je stavljanje hladnih obloga tako da se dijete omota pelenom namočenoj u mlakoj vodi od vrata do pete. Tako se drži pet minuta, dijete se odmota i istrlja ručnikom.

 Obvezno dajte djetetu piti što više tekućine (voda, čaj, sok) kako ne bi došlo do dehidracije. Pri povišenoj temperaturi potreba za tekućinom je sve veća. Nikako nemojte dijete mazati alkoholom i nemojte ga toplo oblačiti. Obucite mu odjeću od pamuka koja dobro upija vlagu i predaje suvišnu toplinu u okolinu.

Što se tiče lijekova, ako se radi o djeci mlađoj od tri mjeseca svakako se posavjetujte s liječnikom. Neka vam on preporuči što je najbolje za vašu bebu.
Nikada nemojte paničariti i izazivati bespotrebni strah. Ne treba odmah niti trčati k liječniku. Pokušajte sami, a ako temperaturu nikako ne možete skinuti, idite doktoru. Bolje je tada savjetovati se s liječnikom nego čekati kod kuće, jer temperatura ako ne pada može imati druge posljedice

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS