Kako se ne udebljati preko zime?

Kako se ne udebljati preko zime?


Iako većina nas više jede tokom proljeća i ljeta, češće se debljamo zimi. Naime, dok tijekom toplijih mjeseci jedemo više povrća i voća, zimi zbog podsvjesne potrebe da i hranom zagrijemo organizam prirodno raste želja za masnijom i kaloričnom hranom. Također, zimi se manje krećemo, pa trošimo manje kalorija. 

Dobiti barem tri-pet kila

Također, kako smo navečer najčešće pod dekicom ispred TV-a, češće posežemo za kokicama, čipsom, keksima i sličnom “razbibrigom”, pa ukupan kalorijski unos nerijetko značajno prelazi potrebe. No koliko god se činilo da je zimi jednostavno nemoguće ne dobiti makar tri do pet kilograma viška, postoje trikovi koji nam mogu pomoći da jedemo kvalitetnije i manje te tako ipak zadržimo kontrolu, uvjereni su stručnjaci.
Umjesto da svaki dan u vrijeme pauze na poslu jurite u najbližu pekaru i kupujete pecivo, suhi sendvič ili hladnu pizzu, nakon čega ćete pojesti pola mliječne čokolade ili vrećicu kikirikija, poslije čega ćete ubrzo biti pospani, pa onda opet gladni, organizirajte se i počnite planirati te unaprijed pripremati obroke, savjetuju nutricionisti.
Jednom sedmično razmislite o tome što ćete kuhati kroz nedelju i nabavite većinu namirnica jer ćete tako rjeđe posezati za “brzim” rješenjima, kao što je pohovanje ili prženje namirnica na brzinu ili varanje s gotovim obrocima. Također, planirajte obroke koje možete ponijeti sa sobom na posao i nosite ih. Dovoljno je svaku večer izdvojiti nekoliko minuta i razmisliti o tome što možete iskombinirati.

Ubacite malo zobi i heljde

Primjerice, komadić mesa koji je ostao od ručka ili večere možete pomiješati u zdravu salatu s povrćem te kašikom zobi ili heljde, koju ćete začiniti sa kašikom majoneze, pomiješanom s malo jogurta. Imajte na umu da biste na poslu trebali pojesti i jedan međuobrok – najbolje jogurt, voćku ili malo orašastih plodova.

Kad ste gladni, popijte čašu vode ili zagrijte tijelo finim varivom!

 

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS