Kako preživjeti sunčanicu

Kako preživjeti sunčanicu

alaaa
Dugotrajan boravak na suncu bez adekvatne zaštite može da dovede do sunčanice, vrlo ozbiljnog stanja koje zahtjeva ljekarsku pomoć. Simptomi podrazumevaju povišenu temperaturu (do 41°C), crvenu i suvu kožu, ubrzan puls i plitko disanje, a osoba se žali na glavobolju, nemir i zbunjenost. Ako se ovi alarmantni znaci ignorišu, daljim izlaganjem suncu dolazi do malaksalosti, zujanja u ušima, nesvestice, a na kraju i kome i smrti.
Ipak, ako simptomi sunčanice nastupe, treba postupati ozbiljno i preduzeti korake za spašavanje unesrećenog.Kod sumnje na sunčanicu, ukoliko nije moguće potražiti pomoć ljekara, savjetuje da se osoba što pre premjestiti u hladnu prostoriju, oslobodi suvišne odjeće i, po mogućstvu, uroni u hladnu, ali ne ledenu vodu. Može da pomogne i umotavanje u mokre peškire.
Ako je osoba pri svesti treba joj ponuditi vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tečnost koja se nađe pri ruci. Treba uzimati male gutljaje. Kofeinski i alkoholni napitci nipošto nisu primjereni jer uzrokuju dalju dehidraciju. Najbolje je upotrebiti izotonične napitke koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma, pa su idealni za brzu nadoknadu izgubljene tečnosti.
Izotonične napitke možete, vrlo jednostavno, pripremiti i sami!
Pomješajte pola litre vode sa pola litre nezašećerenog svježeg prirodnog voćnog soka (narandža, jabuka, limun, grejp) i dobro ohladite. Pomješajte 200 mililitara voćnog soka sa 800 mililitara vode i jednim gramom soli i dobro ohladite.
Pojedite nešto slano – Umjesto izotoničnog napitka, možete da pojedete nešto slano, poput krekera, i da popijete dovoljno vode. Namirnice koje se preporučuju nakon sunčanice su, takođe, one koje brzo nadoknađuju tečnost i elektrolite. Tu je najbolje sezonsko voće i povrće, prvenstveno, lubenica, dinja, krastavci. U zavisnosti od stanja, možete pojesti i bananu, koja će nadoknaditi izgubljeni kalijum. I supa je dobar izbor, bilo da je reč o klasičnoj od povrća, pilećoj ili gaspaču, koji može izuzetno da prija.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS