Kako prestati pušiti a da se ne ugojite?

Kako prestati pušiti a da se ne ugojite?

Jedno zlo vuče drugo! Pušači su svjesni toga da kada odluče da se odreknu svoje nezdrave navike, kao što su cigarete, počinju da se suočavaju sa nervozom koju najlakše ubijaju hranom. I tada kreće gojenje. A kako to izbjeći?

pusenje_dreamstime
Strah od gojenja ne bi trebalo da bude razlog da odustanete od prestanka pušenja. Debljanje nije prisutno kod svakog pušača, a i kod onih koji se udebljaju reč je o 2 do 4 kilograma više.
Za neke bivše pušače, koji su bili mršavi tih par kilograma više može biti i dobra stvar. Ali, ako želite da sa prestankom pušenja kontrolišete i kilograme par savjeta vam u tome može pomoći. Ako imate snagu i volju da ostavite cigarete imaćete i za ove smernice da spriječite i debljanje u tom periodu odvikavanja.
Metabolizam i zašto se bivši pušači debljaju
Nikotin iz cigareta pojačava rad metabolizma i tako povećavate broj kalorija koje sagorite. Kada ostavite cigarete otkucaji srca se povećavaju za 10 do 20 udaraca u minuti, a rad metabolizma se vraća u normalu. To je zdrava promjena, ali to znači i nekoliko kalorija više, pa debljanje počinje, ako se prepustite.
Problemi u početku
Ne plaše se bivši pušači samo kilograma, već tačnije anksioznosti, depresije i nervoze koja dolazi kada ostave cigarete. Tu nervozu i ono poznato “šta da radim sa prstima” obično umiruju grickalicama i uopšte pogrešnim izborom hrane.
Početni period, obično tih prvih 15 do 20 dana, su, to zna svaki bivši pušač, najgori. Zaista je potrebna jaka volja. Sve to može biti vrlo stresno.
Kada ubijete tu želju za duvanom, razbićete i naviku i ostalo je u kontroli i ishrani. Ovisnost o nikotinu obično razbijete već u prva 4 dana, ali potrebne su sedmice da izbacite na hiljade onih štetnih hemikalija koje crpe vaše tijelo.
Strah i anksioznost, nervoza mogu trajati satima, pa i danima i ako ne pronađu novu ovisnost pušači se obično vrate cigaretama.
Hrana
Ne žudite vi samo za nikotinom, nedostaje vam i da nešto držite u rukama, da zapalite cigaretu, da osjetite dim. Zato se mnogi okreću i pogrešnoj hrani. Ako već u hrani tražite alternativu “za igru prstima” birajte zdrave gricaklice i one bez šećera – komadiće voća i povrća, lizalice bez šećera, …
Perite zube nekoliko puta na dan – tako ćete zavarati usta. A i kada su vam usta svježa i čista imaćete i manju želju da zapalite.
Ne idite na dijetu u isto vrijeme kada i prestajete sa pušenjem. To obično vodi ka neuspjehu.
Suplementi i biljke
Važno je da kontrolišete tu nervozu i anksioznost. To možete učiniti pravilnim odabirom hrane. Razmislite o biljkama za smirenje i koje se bore protiv depresije poput valerijane i lavande.
Možete probati i sa biljkom zvanom mucuna (baršunasti grah) – uzima se kao dodatak ishrani, koriste se mljevena zrna. Prirodno i sigurno blago povećava nivo dopamina, pa se bivši pušači osjećaju lakše i srećnije. (Možete je i kod nas naći u prodaji).
Uzimajte u periodu odvikavanja i multivitamine i minerale. Vitamin B je dobar za balans centralnog nervnog sistema, ali treba da bude organskog porijekla i poželjno da se uzima sa niacinom. (Posavjetujte se sa nutricionistom šta biste mogli konzumirati). Probajte i sa malo tamne kvalitetne čokolade. Dobra je protiv depresije.
Važno je da se zdravo hranite, da jedete što više domaće hrane i povrća, a pojačajte i unos bijelog luka i koristite ulje origana.

Izvor: Lifepressmagazine.com

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!